måndag 28 april 2014

MFF ångar på, eller?

Tre nya poäng betyder 16 av 18 möjliga i inledningen av Allsvenskan. Ett lysande facit så här långt, naturligtvis, men poängskörden vittnar inte om att laget likt Bayern München maler ner allt motstånd. Nej, sedan den bländande förstahalvleken mot IFK Göteborg har det sett lite kantigare ut. Det kan bero på att motståndarna är taggade till tusen när de möter mästarna nu när de har hajpats efter varje insats eller så handlar det om bekvämlighet; Mot Djurgården och i kväll mot Norrköpingskamraterna har det sett lite lojt ut när man tror att matchen är vunnen.

Vad MFF har som de andra laget inte har är en hel drös med matchvinnare. I kväll var det Rosenberg som inte var på topp, då avgör Emil Forsberg, framspelad av Molins, som kom in och vände på steken spelmässigt i andra halvlek. Som en av bisittarna sa: Molins ställer krav på de andra när han kommer in. Jag håller med, det formligen osar krav och respekt om honom just nu.

Nu väntar cupsemi mot ett revanschlystet HIF och sedan seriematch mot mardrömsmotståndaren Häcken.

Då gäller det att alla känner sig sig bekväma med den kravbild som omger Malmö FF, inte bara Molins.


tisdag 8 april 2014

I skolan bär alla aktörer ett ansvar

Jag är lärare och jag är utled på debatten om skolan. Varför? Är inte debatten viktig för mig nu när PISA-undersökningarna visar hur katastrofalt dålig den svenska skolan är? Jo, men för få pratar om demografiska strukturer; bildningstradition och socioekonomiska faktorer, alltså de verkliga påverkansfaktorerna. De flesta debattörer uppehåller sig vid usla lärare. Det är tjatigt, tycker jag, och berättar en ganska liten del av sanningen.

Jag har sett fantastiska lärare kämpa som djur i problemtyngda skolor. Jag har sett dem försöka motivera elever att förstå vitsen med utbildning, jag har sett dem försöka förändra destruktiva beteenden, förändra umgängestonen hos elever, från aggressiv till fungerande. Jag har sett dem lyckas och jag har sett dem misslyckas. Det finns saker en lärare inte kan rå på, så enkelt är det.

Löneklyftorna. 
Avgrunden som blir vidare och vidare mellan utbildade och icke-utbildade.
Den sociala utslagningen till följd av en cynisk ekonomisk politik.
Svårigheten att bli anställd om man har utom-europeiskt ursprung.  

Detta är mörkerkrafterna som underminerar skolans verksamhet. Detta och kaotiska kommuners latjolajabans-låda av styrmedel. Och på ett hörn, dåliga lärare och teknokrater till skolledare som tror att en dator till varje elev gör dem till bildade medborgare med massor av kompetens.

"Man kan leda eleverna till källan men de får själva dricka ur den."

"Man kan inte servera kunskap som stekta sparvar i munnen."

Visdomsord från några av mina gamla lärare.

Lena Andersson är inne på samma linje.

Ingen är fri från ansvar för sin utveckling.

måndag 7 april 2014

To serve and protect

Delar av Malmös brandkår protesterar i ett öppet brev mot SD:s besök på deras arbetsplats. De skriver bland annat:

"Vi är många i räddningsförbundet som känner stort obehag inför besöket. Många känner sig också oroliga för att de ska drabbas av hot om de uttrycker sin mening. Alla människors lika och okränkbara värde är en viktig grund för vår yrkesutövning i räddningstjänsten. En grund som är oförenlig med rasistisk politik. Tilliten och förtroendet till kollegan intill dig i brandbilen betyder allt när larmet går. Det får aldrig spela någon roll vem det är bakom rökdykarmasken. Och det spelar aldrig någon roll vem det är som behöver vår undsättning. I vårt arbete möter vi dagligen Malmös fantastiska invånare, med ett gemensamt ursprung på 178 olika nationaliteter. Vi kommer alltid göra vårt yttersta för er säkerhet – utan undantag, oavsett vilka ni är."

Ett klart och tydligt budskap. Hela brevet i länken.

Himmel och helvete i säsongsstarten

"En ofattbar konsekvens", sa en kompis. Han syftade på dödsmisshandeln i Helsingborg i samband med den allsvenska premiären förra helgen. Han refererade också till Svt:s VM-krönika 94; "Ett självmål med ofattbar konsekvens". Självmålet som Colombias Andrés Escobar fick plikta för med sitt liv, nermejad i sin hemstad av en yrkeskriminell som hade förlorat pengar på Colombias tidiga sorti. 

Att rättssamhället inte har kunnat kartlägga och lagföra dem som år efter år rusar runt i de allsvenska städerna och urskillningslöst sparkat och slagit är ett stort misslyckande. Konsekvensen är ofattbar - men inte överraskande. Någonstans på vägen blir den desillusionerade tonåringen (med behov av stöd från familj och skola) en yrkeskriminell och måste jagas som en sådan. 

Alla vi som går på matcher för att följa våra lag är skyldiga att visa vårt missnöje med destruktivt beteende. Våldets grogrund har många lager, ett lager är en passiv omgivning.

Idag gjorde Åge Hareide ett uttalande efter MFF:s bortamatch mot IFK Göteborg, som fick skjutas upp en stund efter att några maskerade malmöfans bränt bengaler. Han sa i skarp ton att bengalerna måste bort. Han tog ställning mot delar av fansen, bra, det krävs ryggrad i dessa tider!

Matchen vanns av Malmö FF med 3-0. 6 poäng och 6-0 i målskillnad efter två omgångar lovar mycket gott. 

Åge is our man!