torsdag 2 oktober 2014

MFF-Degerfors 1994 och andra begynnelser

Det finns en början för allt. 1910 bröt sig arbetarpågarna loss från läroverkspojkarna i IFK Malmö med siktet inställt på att konkurrera mot varandra om en plats i ett eget lag på lika villkor. Det är en historia, en början, Malmö Fotbollförenings början. 1937 blev Eric Persson Malmö FF:s starke man. Det är en annan början. Med honom kommer professionalismen. Malmö kommer med Eric vid rodret tidvis att dominera svensk fotboll, kulmen nås 1979 med finalplatsen i Europacupen för mästarlag.

Men så finns det de små begynnelserna. Jag såg min första match på stadion 1982. Malmö FF mötte ÖIS, det blev 0-0 och Micke Rönnberg nickade i ribban. Men den början jag ska beskriva är en annan.

1994 begick MFF allsvensk premiär mot Degerfors. Det var ruggigt väder och knappt femtusen var på plats. Detta på en allsvensk premiär efter ett 80-tal av fotbollsmässig dominans som började kännas alltmer avlägset. Nu regerade värsta rivalen från Göteborg men MFF var med i racet, under säsongen skulle man tvåla till Häcken med 5-1 hemma (bara en sån sak, på den tiden innebar Häcken tre enkla poäng).

Min ständige MFF-följeslagare och jag var där på premiären mot Degerfors, och Robert Prytz slog in matchens enda mål på straff. En planenlig premiärseger. MFF skulle komma trea det året.

När vi huttrande gick genom Pildammsparken mot stan förstod vi att något hade hänt. Något annat. Granne med stadion hade stadens nya kelgrisar MIF tagit SM-guld i hockey. Ungefär samtidigt som Prytz la in straffen bröt en arg Peter Forsberg klubban över knät och idiotförklarade domaren. Hockeyn hade erövrat fotbollsstaden, folket vänt sin gamla himmelsblå segermaskin ryggen. När vi passerade Stortorget på väg mot Centralen hamnade vi i ett kaos av tutande bilar med segerrusiga hockeyfans. En liten grabb stack ut huvudet genom rutan, fångade oss med sin vilda blick och skrek: Vem fan är Peter Forsberg?

Han spelar väl hockey, tror jag att jag mumlade till svar.

Nu var det inte ett egentligt svar grabben ville ha. Han ville ha en bekräftelse av supportergemenskapen efter en vunnen titel, han ville ha ett vrål. Tyvärr kunde jag inte leverera den bekräftelsen, jag hade nämligen ingen aningen om varför han ställde en sån konstig fråga.

Detta är en början. Vi pratade om detta igår, min polare och jag, över en gammeldansk på Ölkafét. Två timmar till avspark mellan Malmö FF och Olympiacos. Turneringen heter Champions Leauge och vi hade förhoppningar om tre poäng.