måndag 19 januari 2015

Dr Livingstone, I presume?

Dr Livingstone, I presume?
Så känns det. Rösten når mig från en annan värld. Mitt skägg är längre, min vishet djupare. Eller inte.

Nu ska jag beta av nyhetsflödet från en hel höst och vinter. Not. Men jag tar avstamp i en forskningsrapport som säkert fick verklighetens folk att jubla i höstas; Ekologisk mat är inte bra, ekologisk framställning av mat kan inte föda jordens växande befolkning. Ni förstår, alla som vill fortsätta göda sig själva ohämmat utan tanke på luft, vatten, mänskliga rättigheter, djurens rätt eller vår barns framtid jublar när de får höra om en sådan rapport. Grönt ljus för grillskivor från knorrfria danska svin för 39.90 kilot, sjukt billiga tomater med tio olika antimögelmedel i skalet och en färdig bea så fullproppad med konserveringsmedel att den håller till nästa sommar också, jippi.

Själv tänker jag så här. Vi tror att vi har alla kunskaper som finns att tillgå om hur man odlar grönsaker och föder upp djur ansvarsfullt, att det inte blir mer effektivt än så här och därmed otillräckligt med för liten positiv effekt för miljön. Men det har vi inte; eko och fair trade är är ännu i sin linda. Precis som bensinfria bilar. Och precis som i det fallet handlar det om att skapa politisk vilja bortom ekonomisk hänsyn till dem som tjänar på global handel. Och där är vi inte. Olja regerar, vilket gör att marknaden ännu inte söker andra lösningar med full kraft. Konsumtionen av exempelvis kött ökar, det är en ohejdad i-landsvana, som dessutom går på export till utvecklingsländer med en växande medelklass, därför fortsätter regeringar att blunda för utsläpp av konstgödsel, gifter och gaser samt se mellan fingrarna med dåliga arbets-och levnadsvillkor för dem som sliter inom produktionen. Den nämnda forskningsrapporten sanktionerar en politisk hållning som saknar vision.

Vi söker ett paradigmskifte. Arbetarna på bananplantagen ska inte behöva bli sterila för att vi ska kunna fortsätta vara i topp i bananätning i världen. Köttet ska inte vara oskäligt billig på bekostnad av en respektfull djurhållning. Bensinpriset ska inte underskrida 15 kronor litern. Priset för olja är stort och fullt av lidande, se bara på hur det brinner i Mellanöstern.

Vi måste prioritera. Vi röker mindre. Kan vi inte äta mindre? För ärligt talat, vi äter för mycket i den så kallade industrialiserade världen.

Jag säger att bekymret egentligen inte är matproduktionens effektivitet kontra eko och fair trade, jag tror inte diskussionen handlar om vilket produktionssätt som släpper ut vad och i vilken mängd. Jag tror det handlar om att satsa på att göra den ekologiska produktionen bättre, att ha en långsiktig dröm som bygger på att vi verkligen vill minska exempelvis utsläppen av gifter i våra vattendrag. Och förstås; att fördela jordens resurser på ett rimligt vis.

Den här artikeln handlar om hur jordens rikaste äger alltmer. I en sådan värld är det inte konstigt att maten inte räcker till eller förhoppningen om en rättvisare och renare värld grusas. Som så ofta står människans vinstintressen i vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar