tisdag 3 februari 2015

"Vi-slogs-minsann-mot-nazismen-Norge" bekänner färg

Något som bryter mot gängse uppfattning väcker ofta uppseende. När en åsikt eller agerande bryter mot vad vi uppfattar som en stark paradigm inom en grupp blir vi extra upprörda. En anomali uppstår. Vi dömer enligt olika straffskalor. Vi dömer inte moderater och socialdemokrater på samma sätt, inte jag i alla fall, beroende på vad personen har gjort. Varför krossades Mona Sahlin av press och allmänhet för några ynka inköp av toblerone när Carl Bildt glider genom den ena suspekta affären efter den andra utan en skråma? Jo, för att socialdemokrater har en väldigt hög moralisk svansföring och faller därmed hårdare när just en omoralisk handling avslöjas. Moderater gör inga anspråk på att ens ha en moral, deras handlingar styrs inte av moral utan av ekonomiska naturlagar, därför faller de inte lika hårt när de t ex investerar pengar i företag som sanktionerar folkmord.

Vart är vi på väg? Jo, just det, Norge. Det handlar om svansföring.

Vår välbärgade granne med sina fantastiska vinteridrottare, storslagna natur och stolta historia av stursk kamp mot ockupanter.

Just det där med hur de slogs mot ockupanterna, jag tänker på tyskarna under andra världskriget, är ju med rätta ett arv att vara stolt över. Uppoffringarna, hjältedåden, lidandet. Vi på andra sidan gränsen har väl alltid undrat hur det skulle vara om våra bästeföräldrar kunde tituleras motståndsmän och kvinnor.

Jag skulle ha varit stolt.

Men det uppstår en anomali när Norge drar åt snaran kring de fattiga EU-migranter som hoppas få skrapa åt sig några smulor av ett av världens rikaste bord. Genom att först möjliggöra förbud mot tiggeri och nu kanske även göra det straffbart att hjälpa tiggarna, så besudlar man minnet av motståndsmännen och kvinnorna som slogs mot fascismen under kriget. Man besudlar också minnet av alla de tusentals norrmän som fördes till koncentrationsläger. För det är arvet av Europa före 1945 som gör sig påmint i den norska tiggarpolitiken.

Norge är inte värst.

Men de har hög svansföring och förtjänar därför extra ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar