måndag 6 maj 2013

När den invandrarfientlige blev invandrare

Järnrörsmannen, Erik Almqvist, som sa till Soran Ismail att Sverige inte var hans land, har nu valt att invandra till ett annat land. Ironiskt så det förslår.

Valet av land har därmed inget ironiskt drag. Ungern och dess politiska landskap passar en fascist som Almqvist som foten i marschkängan.

I Ungern härjar nämligen det högerextrema partiet Jobbik, vars retorik är antisemitisk och antiromsk. Jobbik vill bland annat upprätta ett register för vad de menar är suspekta judar. Senare har de förklarat att det inte är ett utslag antisemitism. Registret skulle bara innehålla judar med israeliskt-ungerskt medborgarskap, eftersom de var potentiella förrädare. Ja, det sätter ju verkligen saken i en annan dager...

Fram till nyligen var gatumilisen Magyar Gárda tätt knuten till Jobbik. Gruppen påminde mycket om Pilkorsarna, naziströrelsen som styrde Ungern som Hitlers marionett och som var djupt involverad i deporteringen av Ungerns judar till Auschwitz. Magyar Gárda finns inte längre, men det hindrar inte många ungrare från att fortsätta trakassera landets minoriteter.

Erik kommer nog att trivas där, det kanske inte är så PK som Sverige. PK, verkar många SD:are mena, betyder nämligen att man inte får uttrycka rasistiska åsikter utan att någon blir arg. Tänka sig.

"Som författaren Lena Andersson påpekade i en PK-debatt om detta i måndags, man bör säga vad man vill säga i stället för att ständigt säga att man inte får säga det".

Citatet kommer från Rakel Chukris utmärkta krönika i ämnet.


Om någon ungrare skulle tycka att jag skriver föraktfullt om Ungern vill jag bara säga att hen är välkommen att skriva en likadan text om Sverige, eftersom som vi har på tok för många högerextrema här också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar