torsdag 11 juli 2013

Hyckel och lögn från borgarna

Almedalsveckan är bakom oss. Jag har inte haft möjlighet att raljera eller hylla men några få reflektioner vill jag få ur mig.

Eftersom senaste rapporten från Världsnaturfonden visar att Sverige fortfarande har mycket att jobba med i det multilaterala samarbetet om Östersjöns hälsa (gemensamma mål fastställda 2007 under borgerligt styre), klingar det hyfsat falskt när Annie Lööf deklarerar att Centern är den enda sanna gröna rösten (C har innehaft miljöministerposten sen 2006). Det är de inte, per definition är ett borgerligt parti inte miljövänligt eftersom långt driven kapitalism och miljövänlighet inte går ihop. I Östersjösamarbetet är Sverige tillsammans med Ryssland sämst på att skydda sina egna vatten. 5% av Sveriges vattenareal är skyddad, att jämföra med Tysklands 30% och fortfarande klarar vi inte ut att hjälpa bönderna (de få) att ställa om till exempelvis mindre miljöovänlig bekämpning av skadeinsekter och ogräs samt för vattendragen mindre skadlig gödsling. Övergödningen av Östersjön är som bekant ett hot mot allt marint liv.

Än värre blev det när Lööf sedan "slog näven i bordet" och sa att EU inte ska lägga sig i vår svenska vargpolitik. Hallå, grön röst? Hallå! Fjäsk för jägare bara. Och hur kan man tillhöra en EU-vänlig regering och sedan använda potentiella väljares EU-skepsis som slagträ i debatten? Ja, jo, jag vet att det ingår i valkampanjer att någon gång tumma på sina egna principer, men ändå. På tal om kluvna tungor...

All heder åt Reinfeldt som åter visar prov på ståndaktighet i den retoriska kampen mot SD. Synd bara att hans eget parti göder SD med människor som fastnar i utanförskap och tror att det är invandrarnas fel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar