torsdag 11 juli 2013

Amatörernas afton i kommentatorsbåset

Svensk fotboll lider av bristen på proffsighet. Jag tror på Pia Sundhage och hennes landslag, så det är inte främst dem jag riktar kritiken mot efter gårdagens EM-premiär mot Danmark. Det var istället något kommentatorns bisittare yttrade efter den andra missade straffen, nämligen att man inte kan träna på sådana situationer. Jo, det kan man, det är bara i vårt avlånga och fotbollsmässigt beiga land man tror att det inte går.

Premiärnerver har man, och att slå en straff i en hemmapremiär innebär så klart en stark anspänning, men visst går det att träna på dylika situationer och minimera stressen.

Många svenskar undrar varför vi har så få duktiga frisparksskyttar. Svar: vi tränar inte tillräckligt mycket på att slå bra frisparkar.

Det är inte annorlunda i fråga om straffar. Vi har ett stort problem i Sverige om man jämför med andra nationer, och det är att vi inte gnuggar detaljer i tillräckligt hög grad. Och vad beror det på? Förmodligen bristande kunskap i klubbarna om nödvändigheten av att gnugga tekniska detaljer, lättja är en annan faktor, fotboll är inte livsviktigt för svenska ungdomar, därför orkar många inte stanna kvar efter träningen och mata frisparkar mot mål eller be en polare lägga upp inlägg för att träna volley.

Ingen föds som Pelé, Maradona, Zidane eller Messi. Bakom dessa spelares framgång ligger otaliga timmar av egen träning eller lek med bollen.

Inom svensk skidåkning pratar man ofta om att många inte förstår hur mycket träning man måste underkasta sig för att bli duktig på elitnivå. Samma sak gäller fotboll. Fotboll kräver underkastelse.

Martin Dahlin var ingen Zlatan men han gjorde tre mål i ett VM-slutspel han i högsta grad sköt Sverige till. Vad gjorde han innan avresan till USA? Chillade? Spelade dataspel? Nej, han befann sig på Malmö stadion med jämna mellanrum med ett nät bollar och ett gäng bollkallar från MFF och repeterade samma fint om och om igen. Ryggen mot mål, rörelse i sidled, vända om, skott invid stolproten. Om tillfället skulle uppenbara sig i en matchsituation skulle Martin vara beredd.

Vad gjorde Inter för att göra Zlatan till capo cannoniere, skyttekung? De lät den gamle storskytten Sinisa Mihajlovic specialträna svenskens skott.

Minns någon kvartsfinalen i VM-98 mellan Brasilien och Holland? Vem hade tränat straffar, tror ni? Leta upp straffdramat (som aldrig blev ett drama) på Youtube och gissa tre gånger. Såg ni straffarna mellan Spanien och Italien i Confederation cup? Om inte de hade tränat straffar som djur ska jag äta upp min hatt.

Så jo, det går att träna inför alla situationer. Nu ska jag inte vara dryg mer. Tillbaks till EM-slutspelet. Jag tror att Pia kommer att lotsa fram Sverige till medalj, så fort hon får laget att vårda bollen bättre. Sen ska givetvis Lotta Schelin lägga nästa straff. Att låta en annan spelare ta hand om straff två igår tror jag inte var bra. Ge Lotta chansen igen, det fixar hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar