tisdag 24 september 2013

En bild av det "moderna" Sverige

Om ni inte såg Svt-dokumentären om greven på Trolle Ljungby som till synes på pin kiv förnedrade sina arrendebönder så gör det genast. I Sverige sitter den jordägande adeln säkert i sadeln i modernismens tidevarv, med olika regeringars goda minne, röda som blå.

"Om vi varit danskar hade vi sluppit det här" uttryckte en av bönderna. Han syftar då på att att Danmark avskaffade fideikommissen för hundra år sedan...hundra år sedan!

Böndernas dröm var att få köpa loss sina hus och marken de odlade. Men varje gång de förbättrade husen och skapade odlingsmark av stenig buskmark blev tacken en oskäligt hög höjning av arrendet. Greven menade att de hade höjt standarden så mycket att det var motiverat att höja arrendet. Smaka på den ondskefulla ekvationen!

Sen blev bönderna svikna av LRF:s ordförande i ett överklagningsärende. Det visade sig att han strax innan hade varit på jakt hos greven. Jag anar en hel flock ugglor i mossen.

Kulmen var när en av bönderna ville köpa loss sitt barndomshem, ett torp som stod och förföll, till sin dotter och hennes nye man. Men blankt nej, det var inte till salu. Några år senare när huset var i så dåligt skick att det inte gick att rädda, då kunde greven tänka sig att sälja. Som om han ville retas. En maktdemonstration av den gamle (90+) greven, helt enkelt.

Just det, fideikommiss, alltså ett system i vilket kvinnor inte får ärva gods och mark. En relik som lever kvar. Häpnadsväckande, inte ens England har det kvar.

Och så finns det folk som är rädda för feminister.

Nej, avskaffa skiten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar