måndag 7 april 2014

Himmel och helvete i säsongsstarten

"En ofattbar konsekvens", sa en kompis. Han syftade på dödsmisshandeln i Helsingborg i samband med den allsvenska premiären förra helgen. Han refererade också till Svt:s VM-krönika 94; "Ett självmål med ofattbar konsekvens". Självmålet som Colombias Andrés Escobar fick plikta för med sitt liv, nermejad i sin hemstad av en yrkeskriminell som hade förlorat pengar på Colombias tidiga sorti. 

Att rättssamhället inte har kunnat kartlägga och lagföra dem som år efter år rusar runt i de allsvenska städerna och urskillningslöst sparkat och slagit är ett stort misslyckande. Konsekvensen är ofattbar - men inte överraskande. Någonstans på vägen blir den desillusionerade tonåringen (med behov av stöd från familj och skola) en yrkeskriminell och måste jagas som en sådan. 

Alla vi som går på matcher för att följa våra lag är skyldiga att visa vårt missnöje med destruktivt beteende. Våldets grogrund har många lager, ett lager är en passiv omgivning.

Idag gjorde Åge Hareide ett uttalande efter MFF:s bortamatch mot IFK Göteborg, som fick skjutas upp en stund efter att några maskerade malmöfans bränt bengaler. Han sa i skarp ton att bengalerna måste bort. Han tog ställning mot delar av fansen, bra, det krävs ryggrad i dessa tider!

Matchen vanns av Malmö FF med 3-0. 6 poäng och 6-0 i målskillnad efter två omgångar lovar mycket gott. 

Åge is our man!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar