fredag 6 juni 2014

Krönika som slår in öppna dörrar

Sam Sundberg, Svd, har skrivit en lagom provocerande krönika om svensk fotboll. Kontentan: lägg ner Allsvenskan. Tydligen är han själv provocerad av Mikael Antonsson, landslagsback, som tycker att den unga generationen spelare ska sluta spela tv-spel och träna i stället. Vidare menar Sam att den senaste tidens våld, skandaler och dåliga spel (landslaget har aldrig varit sämre) inte kan rättfärdiga svensk fotbolls existens. Och så det här med Zlatans idoga tv-spelande som talar emot Antonssons tes. Nja…

Här är artikeln. 

Sam kan inte fotboll, det är tydligt.

Vi börjar med landslaget. Med en kompetent ledning hade Sverige mycket väl kunnat spela både vacker och vägvinnande fotboll. Vad en tränare betyder går inte att underskatta, vad de själva än säger, inte ens Zlatan kan prestera med en dålig tränare.

Talanger? Zlatan är inte ensam, Torbjörn Nilsson var det inte heller och sannerligen inte Tomas Brolin. Inte ens den samlade världsfotbollen producerar Zlatans på löpande band, men att Sverige har gjort det en gång är fantastiskt, av Zlatan och de personer som har funnits runt om honom och hjälpt honom på vägen. 94-gänget bestod av en rad talanger, men också av Roland Nilsson, Jocke Björklund och Magnus Erlingmark, jätteduktiga och superfunktionella spelare men inte iögonfallande talangfulla och bollbegåvade. Däremot hade laget en duktig tränare.

Allsvenskan. Dålig? Ja, om man jämför med La Liga och Premier League, för att nämna två ekonomiskt dopade superserier. Det finns ett dussin Tyresö FF i varje europeisk toppliga, men de skyddas av starka intressen. Vill man lägga själ och hjärta i en serie som i ett sunt och ekonomiskt rättvist samhälle hade kollapsat?

Sverige som fotbollsnation. Stolta traditioner, en uppsjö av duktiga spelare genom historien. Ett litet land, javisst, därför får vi ibland står ut med mindre goda år, å andra sidan, som sagt, en kompetent förbundskapten hade kunnat lyfta landslaget till fem raka mästerskap, som Lagerbäck gjorde. Så många superstjärnor fanns inte i Lagerbäcks byggen.

Jämför: Uruguay, tre miljoner invånare, två gånger världsmästare, i semifinal senast, även Uruguay har haft sina svackor, missat slutspel och haft svaga generationer och dåliga tränare. Shit happens.

Jag förstår så klart att Sam vill provocera och jag låter mig villigt provoceras. Inte för att jag blir upprörd över det faktum att han ger sig på svensk fotboll (det händer ideligen) utan för att han helt enkelt verkar okunnig om hur fotbollen fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar