lördag 12 november 2011

Kvällspressens populistiska smörja

You win some you lose some. Samtidigt som EU inte kompromissar om en minimistandard för burhöns går en svensk kvällstidning den skränande mobbens ärende med ett löp som beskriver den sydsvenska vargens "dödsvandring", till detta bilder på rivna får.

Att beskriva ett vilt djur på samma sätt som man beskriver en mordisk psykopat av arten människa är inte journalistik. Det är populism av den värsta sorten. Tidningen ställer sig medvetet i ett hörn i den boxningsring där sakligheten kämpar mot vulgariteten.

Den tredje statsmakten bör agera med större professionalitet än så.3 kommentarer:

 1. Hej på dig!
  Saxar ur en kommentar jag skrivit på annat ställe:

  Den svenska inställningen till rovdjur, och varg i synnerhet, är mycket märklig.

  Min syster är björnansvarig i ett vanligt villaområde utanför en nordamerikansk storstad.

  Jag skriver det igen, hon är björnansvarig i ett vanligt villaområde utanför en nordamerikansk storstad. Hon undervisar folk bl a i hur man beter sig NÄR (obs, inte om) man möter en björn på sin promenad.


  Där anses det vara självklart att människan ska anpassa sig till de djur som finns i området, oavsett om det är späckhuggare i havet, skallerormar i bergen, eller svartbjörn som går in i folks trädgårdar. Syrran tycker att det är lite jobbigt att mocka björnskit, tydligen är den för stark för att gödsla med.

  Man lämnar inte hushållssopor ute över natten, man håller koll på sin hund, en flock coyotes kan anfalla en tamhund, som de förstås uppfattar som en konkurrent. Man följer med sitt barn hela vägen till skolbyggnaden, i träden kan det ligga en puma som kan känna sig pressad och anfalla ett barn. Skolbarnen lär sig att de ska lyfta upp sina skolväskor på huvudet för att se större ut.
  Djurägare, kanske framför allt fåruppfödare, brukar ha lamor som föser bort björn, varg och coyote.
  (Här passar jag på att påpeka att vanlig räv kan ta lamm. Ska vi skjuta ihjäl varenda räv som finns i landet? Vad händer då med allt småvilt?)

  Det låter väldigt dramatiskt, men faktum är att det sker väldigt få olyckor, trots att rovdjuren finns där och trots att många innerstadsbor ger sig ut på vandring eller långfärdsskidor i bergen runt denna stad.

  Jag förstår inte den här hysterin många känner.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på ditt engagemang i vargfrågan, läs här:

  http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1440383-nytt-parti-med-mal-att-utrota-vargen

  SvaraRadera
 3. Det finns alltså fler gränser för okunskapen, trångsyntheten och dumheten att tänja på. Man blir lätt beklämd.

  SvaraRadera