torsdag 9 februari 2012

Statsministern petar in en pinne i brasan

Bestörtning råder efter Reinfeldts uttalande om att höja pensionsåldern till 75. Jag förstår det, om man tar det bokstavligt.

Men Reinfeldt är moderat, och när moderater vill betala statens utgifter föreslår man inte höjda skatter, vilket är det mest givna alternativet, utan man föreslår klassiska högerkängor, nämligen arbeta tills du stupar, arbeit, förlåt, arbete ger frihet, som Uppsalamoderaternas slogan löd före senaste riksdagsvalet.

Reinfeldts uttalande uttrycker inte en realistisk förhoppning om att införa höjd pensionsålder med tio år till nästa mandatperiod (om Alliansen, Gud förbjude, vinner igen) utan ska tjäna som ett debattinlägg som kanske kan få opinionen att välkomna en höjning av pensionsåldern till sisådär 70.

Han är inte dum, Reinfeldt, men hans politik suger.

1 kommentar:

 1. Inte för att jag genast rusar ut och försvarar Reinfeldt och hans uttalande, men lite ligger det i det.
  När pensionsåldern sattes till 65 år, var medellivslängden avsevärt kortare än idag, runt 65-70 år. Nu kan många av oss räkna med att leva tills vi är 80-75 år, det är ju en viss skillnad.

  Sedan om alla inom hemtjänsten, städare, gruvarbetare m fl orkar, är tveksamt, de flesta är mer än uttröttade när de blir 65. Sedan handlar det också om hur pigg man är i skallen. Även om kroppen fungerar, så är det ju inte säkert att man är så alert mellan öronen.

  Men, framför allt är det viktigare att få ut unga människor på arbetsmarknaden. Det är som att tonårstiden förlängts till de unga är runt 30.
  Det var inte bättre förr, men nog katten var det lätt(are) att skaffa jobb på 70- och 80-talen.

  SvaraRadera