måndag 30 mars 2015

Skavlan gjorde inga fel

Minnet är kort hos många medborgare. De som kritiserar Skavlan för att han inte behandlade Jimmie Åkesson som han behandlar andra politiker har både rätt och fel. 

Nej, alla politiker får sin beskärda del av skopan av en sådan som Skavlan (som ju ändå är ovanligt mjuk i nyporna). 

Ja, Åkesson behandlas annorlunda, precis som andra politiker som befinner sig långt åt något håll på den politiska skalan; Regelbundet nås vi av nyheter om SD-politiker som hatar på nätet, som uttrycker sig rasistiskt i offentliga eller icke offentliga sammanhang. SD hinner inte med att stänga av alla, om de ens är intresserade, därför var Skavlans frågor om dylika uttalanden och kampanjer helt befogade. 

SD är en paraplyorganisation för allt från fullblodsrasister till främlingsfientliga eller invandringskritiska röster (hur stor skillnaden är mellan dem låter jag var och en avgöra). Så nog finns det fog att behandla Åkesson annorlunda. Det är ingen nyhet att ställa olika typer av frågor till olika politiker, det är ingen sensation. Anders Borg fick tuffa frågor om ekonomi, Åkesson om rasism, det är inget konstigt med det. Minns hur Lars Ohly nagelfors och häcklades under sina första år som partiledare för att han en gång kallat sig kommunist. Jag har dessutom för mig att mycket av det han beskylldes för hade han gemensamt med politiker ur hela spektrat av politisk färg, exempelvis att en gång i tiden tala väl om Rumäniens diktator Ceausescu. (Ceausescu var faktiskt hela västvärldens vän ända tills hans absurda styre blev uppenbart för världen under 80-talet). 

Hur som helst, jag minns inte att Ohly drog på sig offerkoftan, ett plagg som SD:are drar på sig varje dag.

Men så har inte heller Ohly något att skämmas för. Hans parti är sedan länge ett fullvärdigt demokratisk alternativ på vänsterkanten. De vill förstatliga och höja skatter, de vill skapa ett mer jämlikt samhälle.

De vill däremot inte dela upp världen i vi och dom.


Nej, Skavlan gjorde inga övertramp, han ska dessutom ha en eloge för att hans frågor rörande Åkessons sjukskrivning var respektfulla, han gjorde heller inte någon stor grej av spelmissbruket, som ju är ovidkommande i sammanhanget, enligt mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar