torsdag 16 april 2015

Moralismens fyra ryttare

Sigillen bryts och den ena ryttaren efter den andra klapprar fram med påbud till folket, bättra er, ångra er syndare! Jag ser ju en moralismens anda breda ut sig. Som en reaktion mot det moderna (mänskliga fri-och rättigheter, jämställdhet, miljöhänsyn) kommer moralismen på bred front, ibland smygande som en orm i ett buskage, ibland till storms på ett slagfält, i det lilla och i det stora.

Nykonservatismen är en ryttare. Ogin och med stursk min sitter ryttaren i en sadel vävd av rasism och   inskränkthet mitt i det demokratiska Europa. Jobbik, SD, Gyllene gryning och andra fascister vill vrida tillbaks klockan till tiden före kvinnans frigörelse och kulturernas befruktande av varandra.

Religionen är en ryttare. Orolig och osäker slår den vilt mot den moderna världens emanciperade människa för att skydda den sista bastionen av faderligt förtryck av kvinnor, barn och otrogna.

Renlevnaden är en ryttare. Full av övertygelse om det onda i en bristande karaktär kommer det ena förbudet efter det andra. Ända in i det mest privata kryper förbuden in. Nu är den diskreta prillan under läppen i fara, på grund av lukten. Vad är nästa steg? Vitlök? Spenat? Doften av stekt strömming  i kläderna?

Miljöreaktionären är en ryttare. Ovillig och bekväm ratar han den lilla komplikation av vardagen det skulle innebära att välja en fair trade/ekologisk produkt och kanske betala några kronor mer. Miljöreaktionären nöjer sig tyvärr inte med att välja bort ekologiskt eller fair trade utan gör också en grej av att motarbeta det.

This pretentious biblical allusion was brought to you by the following news:

Snusförbud på match.

och

Snusförbud inom vården och på bussar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar