tisdag 12 maj 2015

Nu får det vara nog!

I ett legendariskt derby mellan MFF-HIF 2010 avgjordes det årets guldstrid. Innan matchen brändes några bengaler, stämningen var euforisk, bengalerna var vackra. Det var då.

Nu har bengalerna upphört vara till gagn för laget Malmö FF. Att bränna bengaler har fått en överordnad betydelse för brännarna, det är en markering mot meningsmotståndarna inom gruppen, och meningsmotståndarna det är vi som följer fotbollslaget Malmö FF och som yttrar vårt missnöje mot bengalerna. Vi är inte alltid så nyanserade i våra yttranden och bengalbrännarna är väldigt lättkränkta och så är skyttegravskriget igång. Skillnaden mellan pro-pyro och anti-pyro är att anti-pyrofolket aldrig skulle göra något som skadar föreningen ekonomiskt eller sportsligt.

Bengaler är av säkerhetsskäl förbjudna, otillåten användning (det vill säga alla användning) resulterar i böter för föreningen och i vissa fall idrottsliga konsekvenser. De som maskerar sig och smugglar in bengaler uppkörda i anus (var annars?) kommer man av olika anledningar inte åt. Polis och vakter ger sig ogärna upp på läktarna och griper supportrar, visitation med gummihandskar i de bakre regionerna är av förklarliga skäl svårt att genomföra på tjugotusen åskådare.

Bränningarna, som de ser ut just nu, har ingen som helst positiv inverkan på lagets prestationer. Således drar jag slutsatsen att brännarna har en annan agenda än att stötta laget. Precis som firmorna diskuterar slagsmålens kvalitet diskuterar brännarna bränningarna mer än det sportsliga resultatet efter en match.

I en film om fotbollsfirmor i England jämför en av karaktärerna en storklubb i London med en av de mindre klubbarna från samma stad. Storklubben beskriver han ungefär med orden "fantastisk fotboll-usel publik" medan den mindre klubben beskrivs som "usel fotboll-fantastisk publik". Eftersom han själv supportar det mindre laget, främst som firmamedlem, framgår det av hans uttalande att för honom är lagets resultat underordnat firmornas prestationer på läktare och gator.

Firmor och bengalbrännare är inte samma sak, men mentaliteten är densamma; man bränner för sin egen skull, man tillhör en falang, en subkultur och man opererar på andra sidan supporterskalan, på vilken bland annat barnfamiljer befinner sig på motsatt sida, eller som det heter i ordkriget, "sittplatsfetton" och på bengalsidan "snorvalpar".

Nu handlar detta inlägg om Malmö FF, men fenomenet finns runt flertalet klubbar i den högsta divisionen i Sverige. Men i Malmö FF krockar bengalerna inte bara med lagar och förordningar utan även med den självbild som många supportrar har sedan länge; MFF är ett lag som ska vinna och en förening som är stark och självständig. MFFare ser med förakt på exempelvis AIK som så uppenbart manipuleras och styrs av extrema element inom supporterleden. I MFF spelar man fotboll för att vinna titlar, det är på första plats till plats tio på the to do-list. Därför  har många supportrar ingen fördragsamhet med aktioner i samband med matcher som missgynnar laget, vilket bengalbränningarna i sin nuvarande form gör, enligt spelare och ledare.

Summa summarum: bengalbränningarna måste upphöra helt eller hitta en form som ger positiva känslor hos dem som ska förverkliga supportrarnas drömmar på plan. Om inte brännarna själva inser detta så ska de se sig själva i spegeln ordentligt, kravla sig ur offerkoftan och den puerila jaguppfattning som motiverar dem att sätta sig över lagen, en majoritet av supportrarna och sist men inte minst Malmö FF. Att bryta mot lagen och sen skylla konsekvenserna på ordningsmakten är bara dumt, i gårdagens match blev konsekvensen ett spelavbrott som gav Elfsborg en välbehövlig time out inför slutforceringen.

Slutligen: vill ni inte sluta bränna så se då för f-n till att ta av er maskeringen och stå för vad ni gör!

Ironiskt nog blir matchrapporten så här kort: 2-2 speglar matchen ganska väl. Båda lagen vill framåt men uppvisar tydliga blottor i försvarsspelet vilket utnyttjas effektivt. För pyrons eventuella inverkan på resultatet se ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar