tisdag 31 maj 2011

Maktfullkomligheter, dumheter och färglära

Putins Ryssland gör allt för att sätta dit tjetjener för mordet på Anna Politkovskaja 2008. Detta trots att bevis saknas. Motiv saknas också. Det behöver väl inte påpekas att det förefaller, om inte osannolikt, så föga sannolikt, att en journalist som var uttalat kritisk mot Rysslands krigföring i Tjetjenien skulle mördas av tjetjenska nationalister. Visst finns det exempel på att fanatiker har röjt "vänner" på den andra sidan ur vägen, helt enkelt för att de inte är intresserade av sanningen i någon form. Men i det här fallet, nej, det tror jag inte.

Så har mitt favoritobjekt, ur häcklingssynpunkt, Silvio Berlusconi fått på nöten när hans hemstad Milano förlorades i lokalvalen till hans politiska motståndare åt vänster. Det hjälpte inte ens att han varnade väljarna för att förvandla Milano till ett "zigenar-och islamistfäste" (osäker på exakt formulering, men ett lågvattenmärke var det, om det nu är möjligt för Silvio att sjunka lägre) om det röstade på vänstern. Tänk om Reinfeldt hade fällt den typen av rasistiska kommentarer inför omvalen i Örebros och Västra Götalands län? Han hade blivit kickad innan han hunnit säga flasklock, hoppas jag... man kanske inte ska vara för säker nu för tiden...

I Finland ska utländska medborgare få en egen färg på på sina id-kort. Praktiskt tycker det nya ariska Finland. Själv får jag bara obehagliga associationer.

1 kommentar:

 1. Man kan alltid hoppas på att Berlusconi äntligen försvinner från den politiska arenan. Han är en clown.

  Putin är ingen clown, han är farlig.

  Ang Finlands olikfärgade id-kort. Hm, det sägs att det är för att lättare hålla koll på ickemedborgare. Hur då? Ska de ha sina id-kort utanpå sina kläder? Då måste det ju vara riktigt lätt att se vilka som är finländare och vilka som inte är det. Tala om att associera till en annan tid och ett annat samhällssystem.

  Eller ska polisen begära att få se id-kortet så fort de ser någon som inte verkar vara finsk medborgare?

  Ok för att man vill ha en enkel hantering vid flygplatserna t ex, men då har ju nästan alla pass och där står medborgarskapet. Nej, jag begriper det inte.

  SvaraRadera