torsdag 1 mars 2012

Syndabockar och borgerligheter

Bankanställda känner sig utsatta på jobbet. Anledningen, menar de, är att bankerna av regeringen pekas ut som de största skurkarna i den ekonomiska krisen. De anställda i kundtjänst och kassa hävdar att de får ta skiten när kunderna känner frustration.

Detta påminner inte lite om hur Sveriges lärare känner sig. Ända sedan maktskiftet 2006 har regeringen, med Jan Björklund i spetsen, mycket taktiskt pekat ut lärarkåren som orsaken till att den svenska skolan, enligt belackarna, inte håller måttet.

Det senaste året har Anders Borg lika taktiskt pekat på bankerna som skyldiga till allt ont av ekonomisk art som drabbar Svensson.

Ser ni ett mönster? Det gör jag: Den sittande regeringen har avvecklat sitt eget ansvar genom att konsekvent peka på andra aktörer.

Hur kan lärarkåren bli syndabockar för konsekvenserna av avvecklade sociala skyddsnät, barnfattigdom och arbetslöshet?

Det finns mycket att säga om bankernas ansvar för den ekonomiska krisen, men att som Anders Borg stjälpa över hela ansvaret på dem är hyckleri. Regeringen och bankerna sitter i samma båt och dyrkar samma skoningslösa ekonomiska system.

Låna. Konsumera. Hjulen ska snurra till varje pris.

Käre Anders Borg: Man kan inte sätta en snöboll i rullning från bergets topp och sedan gnälla när lavinen drar in i byn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar