lördag 24 september 2011

En drapa först och sen en strimma hopp

Annie Lööf, ny ledare för Centerpartiet efter avgående (tack och lov!) Maud Olofsson, säger att Centern ska bli det gröna partiet. Det låter bra det, för ett mer förljuget "grönt" alternativ än Centern under Mauds regim är svårt att föreställa sig.

Under de senaste två mandatperioderna har det svenska jordbruket tagit flera steg tillbaka vad gäller exempelvis användningen av kemiska bekämpningsmedel. Övergödningen av våra vattendrag har den borgerliga regeringen också ignorerat genom att inta en flat hållning gentemot användningen av konstgödsel. Vidare har man omstrukturerat kontrollapparaten av svensk djurhållning, till det sämre (för att spara en slant), med tragiska följder för väldigt många av våra tamdjur. Myndigheterna hinner inte med att hitta och lagföra djurplågare, helt enkelt. Sist men inte minst har Centerpartiet, med sina många röster i glesbygden, varit högst delaktigt i den olagliga och omoraliska rovdjurspolitik som regeringen har fört, med förödande konsekvenser för den svenska faunan.

Centern har bidragit med, förutom Olofsson själv, några av regeringens mest klockrena stolpskott i form av Erlandsson och Carlgren. Lööf har med andra ord en del att jobba med.

Emellertid, av hennes installationstal att döma, finns det nog ändå en liten, liten möjlighet att Centern faktiskt gör en svängom över Rosenbads parkettgolv. För visst låter det som en partiledare som vill tillbaka till mittfåran?

Och mer humanistiska grundvärderingar.

1 kommentar:

  1. Vi får väl se hur det blir. Har svårt att tro på någon som hyllar Ayn Rand som en av 1900-talets bästa författare.

    Annars håller jag med dig ang Carlgren och även Erlandsson. Pinsamma är de.

    SvaraRadera