söndag 11 september 2011

2001 inte år noll

Det som hände på Manhattan, i Pennsylvania och i Washington D.C. den 11 september 2001 var omskakande. Alla minns vi den dagen. Det var "dagen som förändrade världen" står det att läsa i tv-tablån. Jag håller med.

Men det var inte år noll, och det är viktigt att påpeka. Det var inte en aggressiv handling riktad mot USA som skapade den polariserade värld vi har sett sedan dess.

Den rådande världsordningen skapades inte av fanatiska män med våldet mot civila som vapen. Den rådande världsordningen var redan etablerad, med vinnare och förlorare.

På trettiotalet vallfärdade frivilliga från hela västvärlden till Spanien för att slåss för demokratin. Kampen mot fascisterna blev en symbol för den rättmätiga kampen; Francos förakt för folkets vilja kändes som en förolämpning bland unga människor runtom i Europa och Nordamerika.

Till Irak och Afghanistan har unga människor från hela den muslimska världen vallfärdat med samma förvissning om kampens rättfärdighet som en gång i Spanien. Inte i första hand för att försvara en samlad flygattack mot civila mål i USA utan för att försvara territorium, människor och naturtillgångar som under sekler kontrollerats av främmande makt.

Det finns inget år noll.

Det finns heller inget försvar för attacker mot civila. Men det finns försök att förklara handlingar som kan verka obegripliga för oss som lever i relativ trygghet.

Skulle vi kunna tänka oss att arbeta i tolvtimmarspass för under tiotusen i månaden i den svenska skogsindustrin samtidigt som platschefen, regeringen och de utländska ägarna badade i pengar?

Eller skulle vi frustrerat överväga desperata handlingar för att få rätsida på situationen?

Att jämföra skogsindustrin och oljeindustrin håller inte för en närmare granskning, det är jag medveten om. Kanske inte heller att jämföra motståndet mot USA och dess allierade i Irak och Afghanistan med kampen för demokrati i Spanien 1936-39. Men oavsett om kampen förs för demokrati eller andra samhällsordningar är den som kämpar övertygad om det rätta i sina handlingar. Gott och ont finns bara på ytan.

Det är viktigt att minnas 11 september, främst för offrens och deras anhörigas skull.

Men är vi beredda att minnas även de andra offren som har skördats i kampen om jordens resurser?

1 kommentar:

  1. Tänkvärt skrivet, Statarkatten. Johan Croneman har en krönika om 11/9 i dagens DN, här är länken http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-11-september-2977-doda-90000-civila-dodsoffer-i-irak

    SvaraRadera