söndag 4 september 2011

Tures Sventons nya jobb-i dumhetens tjänst

Jag läste nånstans att det finns företag som anlitar privatdeckare för att kartlägga aspiranter till chefsjobb. Enligt en sådan deckare signalerade exempelvis skrotbilar på uppfarten att personen i fråga inte är särskilt strukturerad och därför inte lämpad som chef.

Jag har en kompis som är chef för ett företag, en uppskattad och mycket duglig chef, men inte är han särskilt strukturerad i övrigt, och några ovanor finns också med i bilden. På jobbet är han ordningen själv, hemma är det annorlunda. I mina ögon låter det som en klok fördelning av de personliga resurserna, men en privatdeckare hade kanske förkastat honom som olämplig.

Hem och jobb är och bör vara olika saker. En person med skrotbilar på uppfarten kanske bara är intresserad av gamla bilar, och att ha en hobby är ju inte fel.

Varför skulle vanor säga något om hur man är på jobbet?

Varför skulle karaktär säga något om hur duglig man är?

Det är bara dumt.

Goda seder, hög moralisk ambition och klanderfritt leverne har varit många goda människors signum, men också utmärkande för några av de värsta galningarna.

Så anlita inga privatdeckare, kära företagare, deras redogörelser säger mycket lite om en människas brister och förtjänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar