tisdag 12 juni 2012

Därför förlorade Sverige mot Ukraina


Jag analyserar gårdagens förlust mot Ukraina genom att ta upp ett fåtal avgörande faktorer.
Ukraina orkade stressa den svenska speluppbyggnaden i 90 minuter. Sverige hade inget motdrag, förmådde inte dra ner tempot eller bygga upp ett eget spel. 
Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic tillhörde en liten skara svenska spelare som var närvarande i nuet. Deras rutin från heta sydländska derbyn gjorde dem kapabla att prestera i nivå med vad de kan trots premiärnerver. De flesta andra verkade förlamade av stundens allvar. På minuskontot är Mellbergs bollstirrande vid 1-1 och Zlatans dagdrömmande vid 2-1.  
Det svenska laget kunde inte hantera det höga tempot som det ukrainska laget tvingade fram genom att stressa den svenska speluppbyggnaden över hela plan och byta positioner i högt tempo i offensiven. Marcus Rosenberg var en av få svenskar som visade att han har ett internationellt speltempo i kroppen. Tyvärr fick han inga bollar att jobba med trots ett antal mycket bra och vältajmade löpningar. Han drabbades också indirekt av ”nånannanismen” (att nån annan ska göra jobbet) när osäkra mittfältare maniskt skulle spela alla bollar genom Zlatan istället för att upptäcka Marcus på andra sidan 1.97 m Ibra.  
Ukraina visade prov på bättre bollskicklighet på de flesta positioner. Trots att många svenska spelare är verksamma i ligor med hög fotbollsstandard blottades många brister gällande teknik. Två tillslag är ett för mycket i en öppningsmatch i ett EM-slutspel.
Ukraina gjorde två smarta byten när deras offensiva motorer Shevsjenko och Voronin byttes ut mot två mittfältare för att freda eget mål. De svenska bytena gjorde varken från eller till. Hamrén borde ha ersatt en blek Elm med Wernbloom. Pontus hade kunnat störa de alltmer segervissa ukrainarna, som ohotade kunde spela runt bollen och bevaka sin ledning. Pontus hade också kunnat hota i djupled med sin genombrottskraft. Jag hade också gärna sett Elmander ersätta Lustig, inte för att Lustig missade att freda egen stolpe vid 2-1 målet, utan för att han inte var ett offensivt hot i Sveriges jakt på kvittering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar