fredag 8 juni 2012

Kulturella yttringar låter sig inte fjättras av fördomar


”Svenskhet är något som skapas här och nu”, sa en av de kloka bisittarna i ett radioprogram igår, apropå nationaldagen
Ingen dag stöts och blöts så mycket som nationaldagen. Björn Söder (Sd) fick också komma till tals i programmet via telefon och menade att nationaldagen borde få vara en dag för svenska kulturyttringar. Han förstod bl a inte att samban kunde platsa bredvid den svenska folkdansen på Skansen.
Jag upprepar, ”svenskhet är något som skapas här och nu”. 
Men sverigedemokrater är i regel ganska säkra på vad som är svenskt.
Så när menar Söder att svenskheten fixerades? I Dalarna på 1800-talet? Vid freden i Roskilde? Fotbolls-VM 1994? Transiteringen av tyska soldater under kriget? Raoul Wallenberg? Zlatans genombrott? Tvångssterilisering av romer? Hälften kvinnor i Riksdagen? Skogar, fjäll och sjöar? ABBA?
Jag bara undrar.
Att känna ödmjukhet gentemot det som varit och gemenskap inför en förhoppningsvis fortsatt demokratisk framtid borde räcka som incitament för att fira den i världssamfundet ganska lyckade geografiska avgränsningen Sverige.

1 kommentar:

  1. Men självklart är svenskhet något som är fixerat vid en tidpunkt "då det var bättre", eftersom allt var bättre förr. Vi har ju aldrig fått något bra från något annat land eller någon annan kulturkrets. (obs ironi)

    Att man i t ex Göteborg talade tyska i kyrka och skola och nederländska vid husbyggen och i affärer på 1600-talet behöver vi inte orda så mycket om. Inte heller att många, många "svenska" ord kommer från franska, tyska, engelska, förutom latin och grekiska då förstås och så några från finska och romani, för att nämna några influenser. Nog skulle väl t o m en SD-anhängare anse att "pojke" (finskt ord) känns svenskt, eller "fönster" (franskt ord) eller förkortningen "bil" för "automobil" (auto från grekiskan = själv och mobil från latinets rörlig) eller ...

    Själv tycker jag att samba mycket väl platsar bredvid schottis (från Böhmen) och polska (från Polen, det hörs väl) och vals (från Tyskland).

    Vem vet, om några år kanske samban dansas av en kulla i Rättviksdräkt likaväl som hon spelar en gånglåt på fela.

    SvaraRadera