tisdag 26 mars 2013

En nervös analys

I samband med interna maktstrider, maktskifte eller hungersnöd har den nordkoreanska regimen för vana att skramla med vapen och fara ut i hotfulla tirader mot omvärlden. Detta är vanligtvis ett spel med världssamfundet för att få hjälp utan att förlora sitt anseende inom makteliten och bland folket. Nu har emellertid den senaste diktatorn i denna absurda diktatur höjt tonläget ytterligare som svar på vad de anser vara hotfullhet gentemot dem. Pyongyang talar om utplåning av Sydkorea och angrepp mot USA:s flottbaser och fastland. Ska vi vara oroliga den här gången?

Det beror på vem som verkligen bestämmer över militären. Det har ofta spekulerats om generaler som står i opposition mot dynastin Kim. Är det en maktkamp vi ser manifesteras i dessa groteska utfall? Om så är fallet kan man hoppas att det är Nordkoreas dödsryckningar vi ser. För om Kim Jong Un inte kan stå emot sina motståndare kommer landet kollapsa och förhoppningsvis dra upp mörkläggningsgardinerna som höljer befolkningen i becksvart natt.

Önskedrömmar.

Nyckeln till ett världssamfund med ett reformerat Nordkorea ligger i en byrålåda någonstans i Bejing. Men vad gör Kina för att dra med sig Nordkorea i sin egen förvandling till någon slags "demokratur"? Inte mycket, så vitt vi kan se i våra medier. Så sammanfattningsvis, jag skulle vara orolig för den senaste tidens skarpa ord om det visar sig att Kina har tappat kontrollen över Nordkorea. Om det inte är så kan vi sova gott ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar