tisdag 2 november 2010

Att bemöta argument

En diskussion handlar ofta om mental kamp; vem är starkast? mest högljudd? har mest slipade argument? Om man blir överröstad, nedkämpad av till synes hållbara argument finns det alltid en fråga man kan ställa, den frågan lyder: vad menar du nu? I dagens SDS svarar Lena Halldenius på en läsarfråga som handlar om hur man bemöter "vardagsrasism", ett begrepp jag tolkar som utsagor framförda av individer som inte ser sig själva som fördomsfulla. Hon skriver:

Om man bemöter ett rasistiskt uttalande med "vad har du för grund för att säga så?" istället för med "nu tycker jag du gjorde fel", så har man vänt på situationen. Då är det vardagsrasisten som måste argumentera; och det brukar de inte klara av.

På förekommen anledning säger Jimmy Åkesson att den rödgrönblå uppgörelsen om de svenska trupperna i Afghanistan är i linje med vad SD föreslagit. Så kommer det att låta från SD mest hela tiden. I den isolering de befinner sig i kommer de att säga så i fråga om de allra flesta riksdagsbeslut. Detta för att ge sken av att ha inflytande. De har inte inflytande, däremot står många av riksdagspartierna nära varandra i en herrans massa frågor.

På tal om SD, jag är böjd att hålla med de skribenter som kritiserar Nobelstiftelsen för att utesluta SD från Nobelfestligheterna. Folket bakom spektaklet bör inte moralisera över fascistiska åsikter i svenskt riksdagsparti med tanke på hur många representanter för förtryckarregimer som brukar smörja kråset i Gyllene salen.

Tillbaks till vad menar du nu? En fråga som migrationsverket ställde till SD när de framställde abnorma och felaktiga siffror på hur många kronor Sverige skulle spara på att ta emot färre invandrare. Ett desperat försök att fabricera siffror. SD har förlorat initiativet i debatten; efter valet hörs fler röster än tidigare som klargör vilka förjänster invandring har och har haft genom historien, inte minst ekonomiskt. Exempelvis skrev Per T Ohlsson för några dagar sen om invandraren Felix Herbert, grundaren av Eslövs historiskt sett största arbetsgivare. Eslöv med ett i vissa stadsdelar mycket stort stöd för SD.

För övrigt har ett moraliskt ansvarstagande gentemot omvärlden inget pris, anser jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar