fredag 19 november 2010

Moralens väktare

Är det bara jag som tycker att det dyker upp misstänkt många debattartiklar och propositioner som för tankarna till morallagar i vissa repressiva stater?
I DN propagerar en skribent för att "fulla" föräldrar på något sätt ska pregas in i straffbalken för att de är just fulla. I artikeln lyser en typisk svensk demonisering av alkohol igenom i vilken man anser att alkohol bara är av ondo. Låt mig påminna er om att en sådan demonisering är en åsikt, inte fakta. Den första klunken folköl måste inte leda till missbruk, det finns tusen andra faktorer som spelar in innan alkoholen har tagit kommandot över någon liv, dessutom har man i Sverige från politiskt håll satt väldigt låga gränser för vad som räknas som missbruk. Häromdagen kom en rapport som beskyllde after work-trenden för att skapa en grogrund för alkoholism...och här har man gått och längtat efter att svensken ska lämna groggsoffan och träffa människor under mer sociala former...
Är det möjligen så att restriktionsivrarna föredrar att gömma missbruket i hemmen, där det mesta missbruksrelaterade våldet sker? Det för tankarna till den numera berömda kvinnan från länsstyrelsen i Malmö som gick in på ett knökfullt Retro en fredagskväll nångång på nittiotalet och sa: Det här kan väl inte vara trevligt! och lät dra in alkohollicensen med omedelbar verkan, för att det var så trångt i lokalen.
I Värnamo får brukare inte fick röka i sina hem när hemtjänsten är på väg. I Lunds kommun får man inte lämna en kommunal arbetsplats på lunchen för att ta ett bloss. Att skicka ett mail från sitt hotmail eller ta en extra lång fikarast är man också på väg att lagstifta mot i många kommuner (i Malmö är icke jobbrelaterade mailservrar blockerade sedan flera år) trots att undersökningar visar att social aktivitet främjar arbetsinsatsen.
Det jag har nämnt ovan kan tyckas vara utslag av människors vilja att skapa hälsosamma miljöer och omsorg om individens hälsa. Till viss del kanske, men till största delen speglar det djupt rotade uppfattningar om vad som är rätt och fel enligt en bestämd människosyn och en ambition att kontrollera och forma individer efter en viss mall. I den mallen ska man arbeta för att det är till samhällets gagn och inte dricka alkohol eftersom det vittnar om dålig karaktär.
Men man aldrig får blanda ihop människors vanor och deras karaktär. Den berömda jämförelsen mellan storrökaren och alkoholisten Churchill och den i all konsumtion måttfulle Hitler är måhända uttjatad och platt vid det här laget men belyser likväl hur vanskligt det är att bedöma människor efter deras vanor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar