måndag 13 december 2010

Fokusera på rätt saker

Efter bomberna i Stockholm är det viktigt att hålla huvudet kallt. Detta var ett trendbrott men det behöver inte vara en ny trend. Detta säger ingenting om Sveriges muslimer, det säger däremot något om en extremist som valt våldets väg. Detta är en tragedi för alla positiva krafter som arbetar för samförstånd i vårt samhälle, men också för mannen som sprängde sig själv till döds och för hans familj.

De enda som tjänar på en händelse som den i lördags är de extrema själva. På varsin kant, fjärran från förnuft och konstruktivitet, växer tuppkammen. Bombmannens förenklade världsbild bekräftar SD:s lika förenklade världsbild.

Apartheidregimen i Sydafrika förde hemliga förhandlingar med extrema krafter i den svarta majoriteten. Hökar i Israel och deras motparter bland palestinierna kan enas om att de inte vill leva tillsammans. Bin Ladens målsättning närde Bushadministrationen. Så ser det ofta ut, extremisterna möts där cirkeln sluts.

SD och mannen som sprängde sig själv i luften är intresserade av ett splittrat samhälle, annars vore deras existens hotad. SD har tagit av sig kängorna, låtit håret växa och flyttat in i riksdagen. Det är skillnaden dem emellan. Det handlar om metod. Kolla in twittrar och bloggar bland sverigedemokraterna, de njuter av det som har hänt.

Om man som individ väljer att tackla lördagens incident som SD, först blir händelsen ett hot mot demokratin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar