fredag 10 december 2010

Reinfeldts nederlag en taktisk seger

Moderaterna är sällan populistiska, de är vad de är och man vet var man har dem (om man som jag inte håller med dem om särskilt mycket). De tre partierna som hänger i Reinfeldts hasor är däremot ideologiskt osäkra och populistiska där de trängs om utrymmet bredvid statsministern och hans Borg. Men, igår höstade Reinfeldt in några tunga taktiska och populistiska poäng. Så här sa han om neddragningarna i regeringskansliet på 300 miljoner per år; att det var "en julhälsning från Östros och Åkesson till regeringskansliets anställda", SD röstade som bekant med de rödgröna.
Hm, så här är det, som Guillou brukade säga när han stod på topp: Summan var en kompromiss mellan oppositionen och regeringen, förhandlingar fördes bakom lyckta dörrar medan SD stod utanför och tjuvlyssnade. Men Reinfeldt, "irriterad" och djupt suckande, gör alltså sedan en mycket billig poäng när han klumpar ihop SD och S.
M har fått stöd av SD i andra frågor, detta är alltså moderat hyckleri i den högre skolan.
Nu ska det sägas att högerblocket har vissa liberala och frihetliga principer som går emot SD:s förvirrade värderingar, men att oviljan att tala med SD enbart vilar på ädla principer är inte hela sanningen. Nej, M vet däremot att SD hyser vulgärnationalistiska och romantiska föreställningar om folkhemmet och har därför ganska enkelt förutspått att de inte kommer att vilja samarbeta i exempelvis skattefrågor. Varför inte då fjärma dem helt, tänker M, och slå två flugor i en smäll genom att klumpa ihop dem med S vid givna tillfällen?
Alla inblandade moderater var noga igår att påpeka att frågan om regeringskansliets budget minsann var "riktig" och "viktig" att man måste dra slutsatsen att så var det inte. Det var en principfråga som krävde en kompromiss innan det var dags att lägga sig i skyttegravarna igen.
Min poäng är att Reinfeldts utspel igår var riktigt fult och inte innehöll ens ett korn av sanning. Oppositionen gör sina överväganden, alliansen sina. SD gör sina överväganden, något vi får stå ut med de kommande fyra åren. Gårdagens utfall var inte ett resultat av ett samarbete mellan oppositionen och SD, det var ett resultat av ett mycket olyckligt valresultat den 19/9.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar