fredag 28 januari 2011

Är västvärlden redo för demokrati?

Frågan som många ställer efter revolutionen i Tunisien är om arabvärlden är redo för demokrati. Huvudstad för huvudstad, regim för regim får nu känna på hur gatans parlament bankar på dörren till regeringsbyggnader runt om i Mellanöstern. Men jag vill också ställa frågan: är väst redo för demokrati i arabvärlden? Lika nervösa som Mubarak och hans despotkollegor är är förmodligen Frankrikes, Storbritanniens och USA:s ledare. Varför? Jo, för att lukrativa handelsavtal skrivs helst med repressiva stater som kan erbjuda utländska finansiärer precis de fördelaktiga villkor som efterfrågas. Låt säga att Egypten eller något annat land i Mellanöstern utlyser verkligt fria val, är då väst redo att välkomna en demokratiskt vald vänsterregering eller islamistisk regering? Är man redo att applådera en revolution i Saudiarabien? Jag undrar det. Att sprida demokratiska värderingar är lika ofta ett stridsrop från väst som det är en önskan om verklig förändring. Å andra sidan är händelserna i Tunisien i mångt och mycket ett resultat av att frihetliga föreställningar har spridits via sociala medier och nått ut till de breda folklagren. Det om något kan borga för riktig omdaning. Och då kan varken väst eller deras enväldiga kompisar hindra flodvågen, varthän den än leder.

4 kommentarer:

 1. Intressant kommentar. Underklassen i Väst är ju väldigt beroende av att det finns andra odemokratiska och ekonomiskt misslyckade länder att ha under sig. Vad ska hända om alla länder i världen blir demokratiska och kan utnyttja sin fulla potential? Då blir det till att krypa upp ur soffan, klippa sig och skaffa ett jobb för många i Väst.

  SvaraRadera
 2. Att "klippa sig och skaffa ett jobb" gäller i högsta grad även medelklassen och överklassen. Den stora europeiska och amerikanska medelklassen, och den framväxande indiska och kinesiska, är den kategori som med sin ohämmade konsumtion bär hela den rådande ekonomiska världsordningen, det är kanske de som bör "klippa sig" i första hand?

  SvaraRadera
 3. Oj, skrev jag verkligen "underklassen"? Måste ha varit pennan som slant på stövellacken. Du har alldeles rätt i att det i första hand är ett medelklassproblem. Kanske upplever jag dem som "underklass", som bara konsumerar och konsumerar.
  Överklassen ska vi dock lämna i fred, denna ädla skara av duktigt folk som ägna sigh åt iakt af fasan ok andra dyr-bare fughlar.

  SvaraRadera
 4. Det är lätt ath slintha medt bössan. /Von Katt

  SvaraRadera