tisdag 25 januari 2011

Härskarteknik på ryska

Medvedev såg uppriktigt skakad ut när han kommenterade bombdådet på Domodevoflygplatsen. Fråga är vad ängslan som syntes i hans ögon bestod av? Han kritiserade flygplatsens säkerhet utan pardon för att: -En rysk ledare kan inte gärna prata om hur terrorister utnyttjar det öppna ryska samhället eftersom det ryska samhället inte är öppet, i vår mening. -En rysk ledare kan inte gärna säga att hans politik i Kaukasus är hård och brutal, att Ryssland i ett sekel har gjort allt som stått i deras makt för att säkerställa flödet av olja därifrån. -En rysk ledare kan inte säga att den politiken är ett katastrofalt misslyckande även för den egna befolkningen, bombdåd är bara en effekt, traumatiserade tjugofemåriga krigsveteraner med missbruksproblem är en annan effekt.

Precis som USA gjorde i Irak skickar Ryssland dåligt tränade och illa informerade grabbar från vischan till oroshärdarna i det väldiga landets utposter, samtidigt som tidningarna beläggs med munkavle.

Så vad händer nu? Trycket kommer att hårdna i Kaukasus och skamsna säkerhetschefer från flygplatsen blir måltavla för allmänhetens vrede.

Men som brukligt är går den ryska ledningen fri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar