tisdag 19 april 2011

Jägareförbundet lever i det förflutna

Tänkte haka på Guillous tankar om Jägareförbundet från Aftonbladet häromdan. Det är lite gårdagens nyheter men inte mindre häpnadsväckande för det.
Förra veckan gick Jägareförbundet ut med att man övervägde att bryta med regeringen i rovdjursfrågan. Vänta lite nu, "bryta"? Det har alltså funnits ingångna avtal? Vilka tror de att de är? Är mutor, förlåt, lobbyverksamhet helt accepterad nu? Det visste inte jag.

Det intressanta med utspelet, förutom att det tyder på hybris (och vi vet ju hur det brukar sluta) är att det kom precis efter att Håkan Juholt hade öppnat för fortsatt licensjakt. En tydlig invit från Juholts sida. Jägareförbundet företräder i runda tal 300 000 jägare och det är ganska många röster det för en desperat socialdemokratisk rörelse.

Så mycket makt har eller tror sig en intresseorganisation ha. Ytterst skrämmande. För visst försöker de spela blocken mot varandra?

Måtte nu inte regeringen dra öronen åt sig och "bjuda över" den återuppväckta gråsossefalangen, det vore förödande för den spillra av landets rovdjur som kämpar för sin existens om blocken börjar tävla om de olika jägarförbundens gunst. Tänk om de istället kunde tävla om WWF:s gunst, eller Greenpeace, eller Naturskyddsföreningens?

Regeringens politik har varit och är på pappret helt förkastlig, men den senaste tiden har trots allt en ljusning kunnat skönjas mellan granarna, forskare och experter har fått komma till tals och tankar om rovdjurens stora betydelse för naturen har kunnat föras fram.

Jägareförbundet lever dock kvar i det förflutna. Jag hoppas deras utspel visar sig vara the last act of a desperate organisation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar