torsdag 14 januari 2010

Punkistan!

Ibland måste man skoja med folk, särskilt extremister eftersom de sällan eller aldrig har någon humor. Ibland får man lov att strunta i analyser och förklaringsmodeller och låta en bild, ett uttalande, ett ögonblick i tiden oberoende tala, utanför sin kontext. Det är synd att länken inte innehåller bilden som publicerades i papperstidningen, den har nämligen stor skivomslagspotential. Bilden på de tre frontfigurerna i organisationen Islam4UK är lysande. Deras uppsyn är klockren hip hop, och nu snackar vi politisk sådan, Public enemy och Ice Cube, om ni kommer ihåg hans bistra min på Amerikkas most wanted? Bakom de tre skäggiga männen (det är ju ofta skäggiga män, eller oskäggiga män också för den delen, som ligger i religionens framkant och kallas radikala fast radikala för det mesta innebär i bakvattnet), hänger plakat med texten Democracy is hypocrisy, freedom=dictatorship. Här tycker jag att grabbarna har hittat åtminstone fragment till en låttext. Mitt i bilden, bakom bandets frontfigur Anjem, presenteras låttiteln Shariah for the UK och den som inte associerar till Sex pistols är inte vaken. Det är så punk! som ungdomarna sa för några år sedan. Jag vet att det är allvarliga grejer det här men som sagt, jag lämnar diskursanalysen utanför den här gången. Att se på världen med ett humoristiskt filter är både ett vapen och ett skydd, för ibland är det bara så svårt att begripa. Det är synd om människan, som Indras dotter sa.

1 kommentar:

  1. Extremism, i vilken form det än handlar om, är ett så tacksamt mål för satir och humor. Speciellt eftersom, precis som du säger, extremism är till sin natur humorbefriad.
    Det verkar som att även den islamska extremismen äntligen börjar ses i det ljuset. Kolla länken från The Guardian om en ny brittisk film. Roligt!

    http://www.guardian.co.uk/film/video/2010/jan/21/chris-morris-four-lions-sundance

    SvaraRadera