måndag 26 juli 2010

Commedia italiana

Berlusconi ertappas med handen i syltburken för femtielfte gången. Förra året svarade han med att försöka få igenom en grundlagsändring som skulle ge premiärministern immunitet. Det gick inte. Nu förverkligar han immunitetsdrömmen med hjälp av ett nätverk av korrumperade domare som ska mota lagen i grind om dess långa arm sträcker sig efter honom. Nätverket kallas P3 och är en förlängning av P2, en loge som på 70-talet hängav sig åt att bjuda in maffian i italiensk ekonomi och politik. Som om inte det var nog infiltrerade de Vatikanstaten också, mördade en påve och satte den lättledde Wojtyla, aka Johannes Paulus II, på den heliga stolen. Snart styrde P2 Vatikanstatens bank och fastighetsaffärer med hjälp av en samarbetsvillig och samvetslös amerikansk kardinal, från Chicago av alla ställen.

Vad ska man göra åt Berlusconi? Det var så länge sedan han passerade skamgränsen. Enligt uppgifter är hans kodnamn inom P3 Cesare, kejsaren, vilket säger allt.

Tänk vilka krav EU ställer på nya medlemsstater, för att inte tala om Turkiet, för att de ska passa in i den europeiska mallen och tänk med vilken laissez faire-mentalitet man hanterar Italien.

När romerska befälhavare fördes i triumf genom Imperiets huvudstad sägs de ha varit ledsagade på vagnen av en slav som viskade i triumfatorns öra: memento te mortalem esse, kom ihåg att du är dödlig. Di lärde tvista om huruvida det verkligen gick till så, Berlusconi tillhör förmodligen skeptikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar