lördag 10 juli 2010

Rapport från en värmebölja

Vem vill sitta framför skärmen när termometern visar 30+? Jag är ohjälpligt efter i nyhetsflödet och när jag blundar ser jag fortfarande Ramos nicka in segermålet för Spanien i semin mot Tyskland. De är lite mer aktiva i kylan i Sydafrika. Holland mot Spanien i VM-final, det hade jag aldrig trott. Jag tror Spanien vinner för att de är tålmodiga, välorganiserade och så enormt bra på att hålla bollen inom laget. Den spanska fotbollsfilosofin funkar onekligen: om motståndarna inte får låna bollen kan de inte göra mål. Men visst blir det match av det hela, Holland är tekniska, taktiska och passionerade och det är ingen dålig kombination.

Vad händer annars i det lilla och stora? På den lokala fronten har Lunds kommun visat att Lund och Svinarp, Janssons och Westers fiktiva småkommun, har vissa likheter. Ett nytt kommunhus ska byggas och detta precis där en av Lunds sista originella institutioner ligger, nämligen vandrarhemmet Tåget, inrymt i ett tåg. Alla som tycker om att resa vet vad det är man fastnar för som resenär, vad man berättar om när man kommer hem, och ett vandrarhem inrymt i ett tåg hör definitivt till den kategorin. Men denna institution försvinner alltså för att politikerna inte är nöjda med sina nuvarande faciliteter. Om ett nytt kommunhus ska generera träffar på Google då krävs det minst att Calatravas ska rita det.

Nu sätts spaden i jorden för ett nytt gigantiskt köpcentrum i Malmö, nu i Hyllie, ära vare Mammon. Ännu ett av många försök att slå undan benen på handlarna i stan. Frågan man måste ställa sig är: vad ska vi ha staden till? Om det fortsätter så här kommer Malmö innerstad förvandlas till en steril plats där man bara behöver bekymra sig om att välja mellan Seven Eleven och Espresso House. Hemska tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar