måndag 19 juli 2010

Himmelsblå semesterfirare

Det stod skrivet i stjärnorna att AIK skulle vinna mot MFF i den allsvenska omstarten. AIK med ny tränare och prekärt läge, utrensningar i truppen, nya vindar, revanschlusta. MFF med favorittryck, avstängningar, skador, transferrykten och sist men inte minst, sommar, sommar, sommar. MFF är inget sommarlag. AIK har utnyttjat uppehållet föredömligt, MFF har inte utnyttjat det alls. För få träningsmatcher, en fiaskoartad cupmatch, ständiga rykten om spelare som ska säljas och köpas. Kära MFF, sälj Edvard Ofere nu, killen vill inte vara kvar, sälj eller bänka! Upp med Alex Nilsson ett pinnhål, ta ett snack med Agon om att "super sub" är precis vad han får sikta in sig på att vara.

Malmöborna må älska fotboll, men på sommaren är Malmö något av ett "Big Easy"* och snittsupportern har svårt att slita sig från stränderna och uteserveringarna. Jag säger det igen. Det anpassade spelschemat har bara förstärkt känslan av att Allsvenskan är en produkt som varje år återskapas av ängsliga förbundsbasar som inte fattar att det allsvenska varumärket står sig bra, så länge man inte jiddrar med det för mycket. Man kan inte sluta spela fotboll i början av juni bara för att tre spelare från allsvenskan k a n s k e skulle kunna bli uttagna till VM!

För några år sedan hängde jag med två kopparslagare på match, Landskona BOIS-ÅFF, sommar, sol och slöa spelare mitt i högsommaren. ÅFF såg likgiltiga ut, nästan apatiska. En röst från ÅFF-klacken uppmanade spelarna i halvtid, med karakteristisk accent: "Spela fotboll då för f-n, semesterfirare!" Jag har för mig att vändningen kom omgående i andra halvlek.

Det gäller förstås för MFF att spela fotboll, långt speluppehåll eller ej. Det är läge att hitta gemenskapen i gruppen igen, lita på varandra, ta ansvar tillsammans. Rolle, nu har du chansen, får du skutan på rätt köl igen kan du bli historisk, för alla tränare som tar Sveriges finaste fotbollslag till guld blir historiska.

*New Orleans

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar