söndag 13 februari 2011

En människa eller två?

H 43:s höjdare som kallade Swingfly för något så grovt rasistiskt på facebook att jag inte ens vill skriva det här försvarar sig i dagens tidning. Hans försvar liknar en ny människodefinition. Han menar att vad man gör som offentlig person och som privatperson inte får blandas ihop. Då min vän, föreslår jag ett annat forum än I N T E R N E T. Är du två olika människor? Är den person du är i ditt jobb inte rasist? Måste inte privatpersoner ta ansvar för sina handlingar?

Det verkar som om många inte förstår vad Internet är, faktiskt. Jag antar att den berörde H43 profilen uppskattar facebooks räckvidd, annars hade han inte varit en del av det. Lite svårt att begripa att han sen slår ifrån sig med näbbar och klor och hänvisar till att det är privat. Facebook är inte privat i samma mening som en tanke eller en åsikt man har i huvudet.

En intressant iakttagelse är kommentatorsfältet. Lägg märke till hur vissa bagatelliserar artikeln som ett tecken på nyhetstorka. Är de vänner till H43 profilen? Tycker de att att det är ok att uttrycka sig som H43 profilen?

En väsentlig detalj är att H43:s logga var fullt synlig i hans jätterasistiska inlägg. Det gör att inlägget får en dimension långt utanför den privata sfären.

Om nu telefonintervjun är korrekt återgiven tolkar jag H43 profilens mothugg som tecken på att han är djupt ångerfull, annars hade han inte så desperat försökt misskreditera journalisten. Det är synd om karln. Hoppas att händelsen får honom att rannsaka sig själv. Hoppas H43 inte försöker sopa det under mattan utan fotar honom illa kvickt.

När personer på det här viset motiverar ett idiotiskt uttalande med att det är en isolerad tanke i ett specifikt sammanhang (H43 profilen tycker verkligen att Swingflys medverkan i Melodifestivalen är konstig) kommer jag osökt att tänka på nationalidolen Tomas Ravelli: Två gånger kallade han Martin Dahlin för något mycket rasistiskt, två gånger skyllde han på att det var "i stridens hetta". Men Tomas, varför kallade du inte Martin för "kräk" eller något annat som inte anspelar på hudfärg?

Förresten, H 43 profilens rubrik "Det är dags att emigrera..." påminner om den klassiska kullerbyttan (minns inte vem som i omedveten genialitet kläckte den) "jag ska flytta till ett land där de inte tar emot några j-a invandrare..."

Säger väl det mesta om främlingsfientliga personers begreppsvärld.

6 kommentarer:

 1. Och det sjuka är att mannen i fråga har så många som försvarar honom och hans uttalande ...

  man blir illamående

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, jag menar, det finns så många lager av fel i hans uttalande, hur kan någon försvara vad han säger? Det måste vara riktigt nära vänner, eller han själv, rentav. /Sk

  SvaraRadera
 3. Hör inte riktigt till ämnet, men jag har ett par tips till dig, om du inte hittat dit än. Jag brukar gå in på http://tossigt.wordpress.com/ och http://viisverige.blodsport.com/
  Två bloggare som håller koll på SD:s bravader. Jag njuter av att läsa om de logiska kullerbyttor som sd-anhängare ofta gör sig skyldiga till.
  Eller kan man skriva att man njuter? Det är ju egentligen allvarligt att det börjar anses rumsrent att uttrycka sådana åsikter som du refererar till här ovan.

  SvaraRadera
 4. Tack, jag tar tacksamt emot dylika tips! Det är allvarligt så klart men att peka på sådant man inte håller med om med humorn som vapen är guld värt. Fanatiker har sällan eller aldrig humor, därför är det viktigt att som meningsmotståndare ha det. /Sk

  SvaraRadera
 5. Haha, "blodsport", ska ju vara blogspot såklart.

  SvaraRadera