Vad är nästa steg i effektivitetens namn? Löneavdrag för långa toalettbesök? Extra bonus om man väljer vuxenblöja? Om man avstår från att äta lunch, prata med sina kollegor...?
Ta bort fikaraster, bah! Snacka om att skjuta sig själv i foten, en arbetsplats utan fikarast, alltså tillfällen för sociala samtal är dömd att bli...ineffektiv.
Det handlar bara om snålhet. Så mycket kostar inte kaffet.
Kommentar från högerkanten, med stövlarna på:
SvaraRaderaFaktum är att den länkade artikeln inte säger någonting alls, med sin ytterst knapphändiga information. Men generellt kan sägas att det finns fackligt bestämd vilotid som man kan fika på. Med övrig tid måste företaget hushålla. Självklart vill jag inte, om jag anställer folk för att utföra ett arbete, att dessa ska sitta och fika - om det inte ger resultat d.v.s. (och du är ju inne på detta med fikats sociala funktion, så jag är öppen för att det faktiskt kan ge resultat). Konkurrens från "låglöneländer" är ett reellt hot för Sverige. Jag vet inte om detta är bästa sättet att möta den på, men det är i alla fall ett försök. Globalt sett är det tyvärr en omöjlighet att folk ska kunna ha fikaraster och bo i villa med Volvo V70 och en massa skattefinansierade samhällstjänster - och jobba bara 8 timmar om dagen i bekvämt tempo. Den svenska modellen har redan börjat lösas upp, och det finns ingen återvändo - eftersom nämnda modell har varit förankrad i lokal protektionism och inte i en global ekonomi.
I inlägget är jag mest ute efter företagets snålhet och otroligt korkade resonemang. Sen är det så (kalla mig gärna Don Quixote) att jag inte gillar hur spelreglerna ser ut, i slutändan är det de starkas spel som spelas i den globala ekonomin, med de svaga som spelbrickor. Även om världen ser ut som den gör och det inte är något jag kan göra åt det så betyder det inte att jag måste acceptera det. Som Indiana Jones, en sann idealist, fick höra nära han som tonåring fick se sig besegrad av en antikvitetssmugglare: You lost today, kid, but that doesn't mean you have to like it. Är jag en del av systemet? ja, tycker jag om det? nej.
SvaraRaderaFikrasten kostar företaget ca 4mille/år..
SvaraRaderaMotsvarande åtta tjänster.
Har arbetat på större företag där man på en del avdelningar haft halvtimmeslånga fikaraster. Gissa vilka som fick gå först när man minskade personalen..
Har också jobbat på småländska företag där fikarasten var exakt 10 minuter, inte 10 och en halv utan exakt tio minuter. DET företaget finns fortfarande kvar.
/GB
Ja, den scenen är bra! Jag skrev inte heller ovanstående för att jag gillar hur världen är beskaffad. Men av olika anledningar har jag på sistone mött ovanligt många som liksom bara väntar på att få konkurrera ut medelklassen i väst.
SvaraRaderaÅ andra sidan kanske jag har fel i att det skulle vara någon sorts nollsummespel. Kanske kan 3e världen lyfta sig utan att vi för den skull måste ge upp något. Framtiden får utvisa det.
Själv är jag lite tekniktroende och tänker t.ex. att "bara vi utvecklar kall fusion-teknik så har vi löst energiproblemen och fattigdomen". Så: mer pengar till vetenskapen, säger jag, så kan vi fortsätta vårt sköna medelklassliv tillsammans med kineser och afrikaner!
Tack för din kommentar, GB! Du har förstås en poäng, om man sätter likhetstecken mellan tid och pengar, och det kan göra. Man kan också sätta likhetstecken mellan vinst och glada medarbetare, tror jag, och då är social tid viktig. En annan poäng du har är att smålänningar är duktiga företagare, om jag får lov att vara lite generaliserande, men det är en annan femma./Sk
SvaraRaderaHar bestämt för mig att man ska vara tillgänglig på arbetsplatsen under sin fikarast, däremot kan man ju gå ut från lokalen under sin lunch, som är egen tid.
SvaraRaderaOch att ta en KORT paus kan verkligen höja prestationsförmågan, förutom att det kan vara bra för det sociala samspelet och informationsutbytet.
Hade som avdelningschef i ett tidigare liv det inte fullt så roliga ansvaret att se till att medarbetarna inta fikade i en halvtimme, utan höll sig till sin kvart. En tog så illa vid sig att hon sa upp sig kort därefter (!). Produktiviteten höjdes avsevärt efter det ;-)
Tack för din kommentar, Öbon! Givetvis måste frihet under ansvar tillämpas på en arbetsplats, är fikan en kvart så är den. /Sk
SvaraRadera