söndag 6 mars 2011

Skidkungen stod pall

Fenomenet Northug tog sitt tredje raka guld över fem mil i ett stort mästerskap. Svenskarna försökte hänga med men orken fanns inte där för den glimrande taktikkörning som gav så stora framgångar i OS för ett år sedan.

Petter är överlägset bäst i världen, därom behöver ingen tvista. Men att masstart har tagit udden av femmilen som skidåkningens blå band, styrkeprovet, loppet som ska sålla agnarna från vetet, står utom allt tvivel. I den lilla klunga som gjorde upp om de främsta platserna fanns ett par utpräglade sprinters. I en intervallstart hade de inte haft en suck.

Jag säger tummen upp för den värdige mästaren men tummen ner för tävlingsformen.

2 kommentarer:

 1. Hej! Nu är jag en av dina officiella följare :-)
  så ser jag lättare när du uppdaterar.

  Ang masstart, tja, fem mil är fem mil och ingen lekstuga. Även om några skidåkare hänger på och inte drar, krävs det trots allt en enorm fysik och kondition för att faktiskt orka hela vägen. Hoppades förstås på Hellner, mycket för att han känns mer sympatisk som person än Northug, men norrmannen är en mycket värdig vinnare. Han har inte glassat sig fram. Och han är inte oövervinnerlig.

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Jo, fem mil är ett kraftprov, oavsett tävlingsform. Själv hade jag plockats av banan innan Jacob Hård hade hunnit säga flasklock...
  Hälsningar,
  /Sk

  SvaraRadera