onsdag 22 juni 2011

Miljönotiser

Efter ett ofrivilligt uppehåll från bloggandet är jag nu tillbaka med en kortare serie raljanta observationer.

Jag passerade en reklamskylt i södra Lund idag, avsändaren var ett byggföretag. Texten löd:
I detta natursköna område bygger vi ditt kontor! Hur länge är då området fortsatt "naturskönt", kan man undra. Detta observerat i en tätort där befolkningen kallar den öppna ytan kring ett reningsverk för "strövområde".

Silver är vackert. Silver är också ett icke nedbrytningsbart grundämne som vår natur har fått för mycket av genom åren. Efter ett par decennier av minskade utsläpp av silver har nu marknaden hittat nya sätt att sprida det, och då menar jag inte i form av smycken utan i form av tillsatser i textilier för att göra dem "svettfria". Hur löjligt är inte det? Dessutom visar tester att effekten av silvret avtar efter bara ett par tvättar, då är nämligen silvret redan ute i våra vattendrag med en direkt dödande effekt på vattenlevande organismer och fiskar. Präktiga Haglöf är en av klädmärkena som marknadsför produkter med silver. Samtidigt som EU har tillsatt en kommitté som ska utreda hur stora skadeverkningar det kan ha försvarar sig Haglöf med argumentet: vi vill ha en komplett forskarrapport innan vi omprövar tillverkningen av så "konsumentnyttiga" produkter som svettfria kläder. Jösses. Hur skulle det vara att tänka efter före för en gångs skull?

Maud Olofsson miljönotis? Jo, så länge Centerpartiet säger sig vara alliansens gröna röst lär vi aldrig få uppleva ett ökat skydd av värdefulla biotoper, aldrig få se strängare regler kring konstgödsel, aldrig få höra vargen yla i en artrik natur. Oavsett efterträdare känner jag inte någon större tillförsikt.


2 kommentarer:

  1. Är det sant med Haglöfs? Det verkar ju inte klokt.
    För ett par år sedan hade Naturskyddsföreningen en undersökning om olika typer av tillverkningsmetoder och "tillsatser" i fritidskläder. Flera ansedda tillverkare, däribladn Haglöfs, hade då en massa konstigheter i kläderna. Så småningom ändrades metoderna och just de ämnena togs bort. Men att ha silver för att få kläderna svettfria ... nu är inte jag någon kemist, men det verkar lite hokus-pokus.

    F ö uppskattar jag att du är tillbaka igen :-)

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren! Jag rekommenderar vetenskapsradion från i onsdags, där klargör de en del i ämnet. /Sk

    SvaraRadera