söndag 12 juni 2011

SD fel på det som vanligt

I en artikel i gårdagens SDS skildrades den dubbla skolavslutningen i Veberöd. Det är ju en årligt återkommande debatt om skolavslutningarnas vara eller inte vara i kyrkan. Det som fångade min uppmärksamhet i artikeln var passagen om Sverigedemokraternas man bland föräldrarna (han är säkert en av många i en ort med 12% sverigedemokratiska väljare) som brann för att fortsätta ha skolavslutningarna i kyrkan.

Med stor sannolikhet var detta inte ett utslag av en innerlig tro på Kristus utan som vanligt ännu ett SD-utspel av vulgärtraditionalistiskt slag. De fiskar sympatier, helt enkelt, men vad svenska kyrkan beträffar kan jag med fog säga att SD-föräldern är ute och fiskar i fel vatten:

Vet han om att Svenska kyrkan:

-gömmer flyktingar som hotas av utvisning

-samarbetar med andra trossamfund

-har en generellt sett internationell profil

-står människor bi när samhället inte räcker till

-nyligen stod bakom en medarbetare som lagfördes i samband med en civil olydnadsaktion mot en svensk vapentillverkare

-viger homosexuella

Representanter för ett parti som står för främlingsfientliga, rasistiska, islamofoba och med flera "-foba" värderingar göre sig icke besvär.

2 kommentarer:

 1. Det här med "traditioner" är svårt det, det har SD visat många, många gånger. Avslutning i kyrkan är en fin gammal tradition, enligt dem. Jaha. På vissa orter möjligen. På andra har det varit precis lika traditionsenligt med avslutning i skolan.
  Jag förstår inte vad man vill ha.

  Skoleleverna har rätt till en konfessionslös skola. Kyrkobyggnaden är sakral, det hör ju till att man sjunger åtminstone en psalm och att kyrkoherden eller komministern säger något om Guds fagra natur.
  Vill man ha en avslutning utan det, reducerar man kyrkan till en innehållslös, men vacker, byggnad.
  Jag vill gärna jämföra med brudpar som absolut vill ha en kyrklig vigsel, men lika absolut vill hoppa över det religiösa "sådana där böner och psalmer och sk-t vill vi inte ha" (anm: autentisk kommentar jag hört av en präst i umgängeskretsen). Då blir kyrkan en annorlunda och lite festlig lokal, inför den STORA bröllopsfesten.

  I annan blogg har jag hittat en SD-are som talar om vår "inhemska" tusenåriga kristendom. Jag satte i halsen, särskilt inhemsk är inte kristendomen, vilket jag inte kunde låta bli att påpeka för honom. (Som svar fick jag förstås det stilenliga svaret att jag var helt förvillad av massinvandringen och den islamistiska framfarten. Ska man skratta eller gråta?)

  Asatron, som företrädde kristendomen, levde vidare på många håll i landet, kanske ända fram till protestantismens införande. Runor har använts ända fram till förra sekelskiftet i vissa avlägsna byar.

  Före asatron trodde människorna på andra gudar. Osv osv.

  Kyrkan skildes från staten för ca ett decennium sedan. Skolan blev kommunal på 90-talet. Varför hävda att avslutningen MÅSTE ske i kyrkan?

  Eg är det lite som att Länkarna måste ha sitt årsmöte på Systembolagets kursgård, bara för att Länkarnas medlemmar har varit så trogna kunder på bolaget.

  Äh, lite att ta i kanske, men du fattar.

  Tack för ditt inlägg.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar!
  Jag håller med om det här med "innehållslös" byggnad, att kräva att få vara i kyrkan men sila bort "Gud och sånt" är inte vidare respektfullt mot dem som jobbar där. Absolut bättre att skippa det helt i så fall.
  /Sk

  SvaraRadera