Nej, det är inte en särskrivning, nykolonialism har aldrig funnits eftersom kolonialismen aldrig upphört. Men om de anställda på det kinesiska telekomföretaget har rätt i sina beskyllningar, då har vi i alla fall sett ett exempel på en för Sverige ny form av kolonialism, den kinesiska.
Enligt anställda förekommer hot och trakasserier på företaget. Plötsliga uppsägningar utan grund, offentliga utskällningar satta i system, svenska arbetsmarknadsregler satta ur spel.
För några år sedan var det en amerikanskt leksaksförsäljare som torkade sig där bak med svensk lagstiftning, sedan har vi haft en handfull svenska företag, inom bärindustrin främst, som utnyttjat den globala arbetsmarknaden och tagit hit arbetskraft från andra sidan jordklotet och ägnat sig åt kolonial exploatering av dem, mitt i gamla Svedala (detta förutom den rutinmässiga exploateringen av billig och rättslös arbetskraft som många, inte alla, företag ägnar sig åt runt om i världen, svenska lika mycket som andra).
Var ska detta sluta?
Den gamla trötta västvärlden står desperat på alla fyra och väntar på kinesiska investeringar som kan rädda dess ekonomi. Men till vilket pris?
Jag är inte protektionistisk, jag vill inte stänga några gränser, tvärtom. Men globalisering kommer i många skepnader och vi ska vara väldigt noga med vilken typ av globalt utbyte vi vill ha.
Läste att de svenska arbetarna få detta företag jobbar 80 timmar i veckan.
SvaraRaderaDet kan inte vara svenskar som jobbar så, vi känner väl till att det är lagstadgat med 40 timmars vecka
@zoega59: jovisst känner väl alla till det, men ändå, inom många branscher arbetar de anställda långt mer än 40 tim i veckan, utan att få betalt för det. Det förväntas av dem, oavsett om de faktiskt är klara med sitt beting eller ej.
SvaraRaderaMitt ex låg ofta på 80 tim/v - gissa tre gånger varför han är mitt ex ;-)