måndag 29 mars 2010

Alla älskar Kina

Plötsligt tänker ingen på censur, fängslande dissidenter, summariska rättegångar, dödsstraff eller brott mot folkrätten. När Kinesiska Geely hostar upp kosing för en svensk nationalklenod, åtminstone till namnet, då tar Maud Olofsson på sig en kinesisk blus och sitt mest statsmannamässiga leende i teve, ett milt sådant, för att imponera på de köpstarka herrarna från öst. Dialog är bättre än sanktioner, säger hon. Visst, gör då business med Kuba, eller har de inte tillräckligt mycket flis? Nej, just det, de är ju bara kommunister.



Den här typen av hyckleri har ingen färg eller tid. Till exempel sålde Sverige, via Jugoslavien, sprängmedel till Iran på det glada åttiotalet, jugoslaverna sålde helt enkelt varorna till Iran och fick en lite procent på kuppen. Sverige säljer som bekant inte vapen till länder som "bedriver krig, förtrycker sina medborgare eller befinner sig i konfliktområden".



Men Kina, detta vidunderliga land med sin mångtusenåriga historia. Alla älskar Kina, så länge det kan dra upp mindre länder ur kristider, särskilt när det är val samma år. Men det är klart, som Maud påpekade, Sverige är ett litet land, precis som Danmark, som Mao..påpekade en gång när en rådgivare upplyste honom om Danmarks ringa invånarantal: "det var ett litet land, det får vi se till att bevara".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar