söndag 21 mars 2010

Ifrågasätt köttindustrin!

Sydsvenskan belyser i ett reportage djurskyddsinpektörernas svåra arbetsvillkor i Skåne. 16 kommuner, 23 000 djurägare, 4 inspektörer. Då var aktivisternas intrång hos grisbönder i höstas ytterst välkommet eftersom de som ska se till att Sveriges djurägare efterlever lagar och regler är en otillräcklig resurs. Fokus på vanskötseln av grisarna hamnade i fokus lägligt innan jul, nu hoppas jag att turen har kommit till fågeluppfödarna så här innan påsk.

Hur kan man yrkesetiskt hamna i en sådant läge att man slutar bry sig om sina djur? En stor del av mänskligheten äter kött. Jag äter kött men jag vill äta kött från djur som har haft drägliga liv, kalla det dubbelmoral om ni vill. Men att stanna och titta på Lillehems utegrisar när de bökar i leran och sedan göra nästa stopp i gårdsbutiken för att köpa en bit rökt fläsk är att vara nära processen, en garanti för konsumenten. Att däremot nöja sig med att köttet ligger färdigt och billigt i disken är att skriva under på en hantering som är etisk och moraliskt helt förkastlig. Så länge vi inte ifrågasätter hur fläskkarré kan kosta under fyrtio kronor kilot kommer djuren alltid att fara illa. Kött kan inte vara så billigt som det är, det måste vara dyrare, sorry, man får snällt gå med på att äta kött mer sällan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar