tisdag 30 mars 2010

I ett Mammons tempel nära dig

Surkatten, den bakåtsträvande och präktige Statar'n ska gotta sig i stackars butiksägares våndor nu när Entré hänger löst ett år efter invigningen. Inte alls, det är inte deras fel att Malmö kommun, eller Malmö Staaaaad som det så fint heter, utan eftertanke uppmuntrar till shoppingcentrum varhelst det projekteras för nybyggnation. Shopping är en av de vanligaste fritidsaktiviteterna, om man intervjuar folk på stan. Fritidsaktivitet? Som att rida, gå promenader, måla, idrotta, fågelskåda? Jag säger då det.

Men tro inte för ett ögonblick att hobbyshoppingen är en fritidsaktivitet sprungen ur människans innersta behov, ett naturligt steg i hennes utveckling. De flesta behov skapas av människor som vill att vi ska behöva så att de i sin tur ska kunna skratta hela vägen till banken. Som konsument finns risken att ju mer man köper som man inte behöver, desto mer får man göra sig av med av det man verkligen behöver. Präktigt var som sagt ordet.

Att det går dåligt för Entré är ett gott tecken. Kanske finns det trots allt en gräns för hur mycket golvyta i en stad som kan upptas av samma tjugotalet slit- och slängbutiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar