fredag 18 februari 2011

Lebensraum på svenska

Att svensken har ett stort behov av livsrum är ingen kontroversiell iakttagelse. Sverige är ett till ytan stort land, fjärde störst i Europa, med en liten befolkning, 9,5 miljoner människor vilket ger 23 invånare per kvadratkilometer. Därför blir också vår bild av verkligheten lite annorlunda än många andras.

I gårdagens Rapport talade en representant för Jägareförbundet om "koncentrationen av rovdjur" i vissa län. Sant, det finns färre stora rovdjur i vissa delar av landet och fler i andra, men låt oss titta närmare på begreppet "koncentration" mot bakgrund av förekomsten av exempelvis varg.

Värmland hyser den största "koncentrationen" av varg, hur mycket det är i nuläget vet jag inte, men det är kanske hälften av de svenska vargarna, alltså hundra, rätta mig om jag har fel. Värmland har en yta på 18000 kvadratkilometer och stoltserar med 300 000 invånare, i runda tal. Det motsvarar 17 invånare per kvadratkilometer.

Makedoniens yta är 25000 kvadratkilometer, befolkningen uppgår till 2,1 miljoner, det ger 82 invånare per kvadratkilometer. Makedonien har 800 vargar vilket motsvarar 31 vargar per 1000 kvadratkilometer.

I Värmland kämpar 5 vargar per 1000 kvadratkilometer för att överleva...

I hela Sverige är siffran 0,49.

Detta är "koncentrationen" Jägareförbundets representant talar om.

Det handlar förstås om perspektiv. Mannen från Jägareförbundet gillar inte rovdjur, alltså tycker han att det finns många. Jag gillar rovdjur, alltså tycker jag att det finns få. Välkomna till A-kursen...

Siffrorna om Makedonien har jag hämtat från den här eminenta länken från WWF. Där framgår det att Sverige kommer på 21 plats i Europa i fråga om antal vargar per 1000 kvadratkilometer. Fina, naturälskande, svenska folk...

...med sin "koncentration" av rovdjur.

Sverige har 7% arbetslöshet och en BNP på 36500 dollar.

Makedonien har 35% arbetslöshet och en BNP på 9500 dollar.

Just for the record.

2 kommentarer:

  1. Men är Jägareförbundet verkligen intresserat av kalla fakta?
    Det har inte verkat så hittills.

    Håller helt med dig i denna fråga.

    SvaraRadera
  2. De är nog inte det, WWF-dokumentet kommer fram till samma sak, att detta är en attitydfråga. /Sk

    SvaraRadera