onsdag 26 maj 2010
Koloniala strukturer i full blom
Alla har en, har inte du en? Hur klarar du dig utan en? Du måste köpa en! Så låter en vanlig säljsvada, och det är inte ens säljarna som säger det, de behöver inte ens öppna munnen när en produkts förmodade nödvändighet förökar sig i folks hjärnor. Säljfrasen ovan har vi alla hört, främst när det handlar om elektronik och mobiltelefoni. Men vad är det i produkterna? I en mobiltelefon finns blodet, svetten och tårarna från gruvarbetarna i ett utvecklingsland någonstans, kanske kan man ana det krympande livsrummet för alla djurarter som har fått flytta på sig när västerländska och kinesiska investerare beslutar sig för att anlägga en gruva just där på den grönaste fläcken på kartan. Arbetarnas vinst är minimilön och horribla arbetsvillkor och för gruvor typiska, och dödliga, lungsjukdomar. I Kina, landet vi knäfaller inför, landet som är världsekonomins lok, ser det likadant ut i flera av dessa mångmiljonstäder vi inte ens vet namnet på där delarna sätts ihop. Allt för att vi ska kunna uppdatera vår överfulla arsenal av elektroniska produkter som vi "måste" ha. Det enda vi uppdaterar är en kolonial struktur i vars nedersta skrymslen människor offras.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Se följande:
SvaraRaderahttp://www.va.se/nyheter/2010/06/08/dyrare-iphone-med-hojda-loner/index.xml
Världen är som tur är inte statisk och vi i konsumentledet kan påverka en del, som synes.
Sedan, utan att vilja försvara Foxconns behandling av anställda, så verkar inte självmordsfrekvensen där ligga högre än det globala genomsnittet på 0,013% (≈det svenska genomsnittet). Det är ju illa nog, i o f s.
Det intressanta för mig är att se sambandet mellan, i det här fallet, självmord, och i andra fall, som jag nämnde, sjukdom, exploatering, social misär osv, och produktionen av högteknologiska produkter för en marknad ljusår från gruvarbetarnas och verkstadsgolvsarbetarnas verklighet. Jag tror inte på det helt enkelt, jag tror inte att marknaden som enda kraft kan tillgodose människosläktets behov, därtill är företagen alltför cyniska, de letar efter det billigaste och dras till det korrumperade.
SvaraRadera