tisdag 4 maj 2010

Sverige är inte jämlikt

Oberoende liberala, typ, SDS går regeringens ärende när de upprepar Reinfeldts mantra om att det ska vara förmånligare att arbeta än att inte göra det. SDS-ledaren menar att: Hur vällovligt det än kan tyckas vara att sänka skatten för arbetslösa, sjuka och pensionärer är den sammantagna effekten av förslagen ändå tveksam: det blir mindre förmånligt att arbeta och mer förmånligt att inte göra det. SDS, ge oss uträkningar som stödjer era antaganden, annars blir ert angrepp på oppositionens skuggbudget bara ett slag i luften för alla utom de lättlurade. Vidare kommenterar SDS skuggbudgeten: Om jobbskatteavdraget sänks för höginkomsttagare – som ofta redan betalar värnskatt – får det karaktären av straffskatt på utbildning, flit och företagsamhet, som behövs så väl i den globala konkurrensen.

Ja, om det ändå vore så enkelt som att utbildning, flit och företagsamhet per automatik ledde den utbildade, flitige och företagsamme rakt in i kategorin höginkomsttagare. Lärare och sjuksköterskor är välutbildade och flitiga, och förhoppningsvis företagsamma i sin yrkesroll, likaså taxichaufförer och innehavare av kvartersbutiker eller grönsaksstånd, men ingen av dessa yrkeskategorier blir automatiskt höginkomsttagare.

På Sveriges privatskolor och internat skolas däremot fortfarande blivande höginkomsttagare att bli just höginkomsttagare. Utbildning, flit och företagsamhet stavas ofta internat, kontakter och arv. I Sverige 2010 finns fortfarande människor som äger mark och fastigheter bara för att deras förfäder i ett extremt odemokratisk förflutna tvingade andra att arbeta för deras skull på gårdar som de fått av någon som av en slump råkat bli kung. Jag behöver egentligen inte göra det så dramatiskt, faktum är att alla som passar in i en viss mall, det klassiska framgångsreceptet svensk medelklass och uppåt, har bättre förutsättningar än en himla massa andra.

Utbildade, flitiga och företagsamma?

Att alla med svenskt pass inte har samma förutsättningar kan väl inte komma som en chock för någon? Regeringen Reinfeldt försöker tuta i oss att jo, alla svenskar föds som tomma fantastiska ark med tusen och åter tusen möjligheter, samtidigt som samma regering gör sitt bästa för att öka klyftorna mellan dem som har förutsättningarna att höja sin lön och köpa loss sin lägenhet och dem som har fastnat i strukturella hinder, må det vara att vara kvinna på en mansdominerad arbetsplats eller att ha ett arabiskt efternamn och aldrig få en lägenhet utanför miljonprogrammen.

Sverige har bara varit demokratiskt sedan 1919 då riksdagen beslutade om kvinnlig rösträtt, vi har fortfarande en lång väg att vandra. Det gamla måste dekonstrueras för att det moderna ska vara möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar