lördag 15 maj 2010

Skulle du rösta på en nazist?

I en längre artikel i SDS berättar fyra SD-toppar om sin tid i Lund vid tiden för deras enrollering i Sverigedemokraterna. Det har gått ett decennium sedan dess. Det är Karl XII, utanförskap, trakasserier, och en viss lättsam distans, faktiskt. Men låt er inte bedras av den trevliga tonen. Det viktigaste som framkommer i artikeln är hur öppen Sverigedemokraternas koppling till den nazistiska rörelsen var på mitten av 90-talet, och det är inte längesen. Här har vi alltså fyra vuxna män som valde att ta klivet in i ett parti vars toppar och medlemmar på den tiden var nazister eller nazistanstrukna. De visste om det men såg inga problem i att bli medlemmar. "Lundagänget insåg att Sverigedemokraterna på riksplanet var ett svagt och oorganiserat parti. Folk associerade partiet med nazism och inkompetens." (SDS 100515 s.C4)

Sverigedemokraterna är fortfarande ett nazistiskt/nazistanstruket och inkompetent parti. Problemet är att de prydliga pojkarna från Lunds Universitet är skickliga på att framstå som något annat. När jag läser vad de säger i intervjun slår det mig hur likt deras språkbruk är nazismens; "kastrerad borgerlighet" (deras omdöme om Lund då och nu) skulle kunna vara hämtat ur ett samtal mellan nazister på en krog i München på 30-talet. Föraktet mot lärosäten och de intellektuella i allmänhet är en grundpelare i fascismens tankevärld, för att ta ett exempel. (Lundagänget är besvikna på deras älskade Lund - nazisterna var besvikna på Wien och Berlin).

Det har under en längre tid pågått en hysterisk häxjakt på politiker som är eller har varit kommunister. Även i den rumsrena högern finns det många som likställer nazism och kommunism, hur dumt det än kan låta. Frågan är varför de etablerade partierna inte vågar demaskera Sverigedemokraterna och säga: Är ni nazister? Jag förordar visserligen att man ska ta debatten med SD på deras bortaplan, alltså det mesta som inte rör invandringspolitik, islamofobi och antisemitism för att blotta deras inkompetens som politiker. Samtidigt ska man inte låtsas att SD är något annat än ett i grunden nationalsocialistiskt parti som måste bekämpas som ett sådant.

No pasarán!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar