söndag 27 juni 2010

Och så var det dags igen

Tevez står och väntar i straffområdet, när passningen kommer har han stått en halv meter offside i minst en sekund, och det är mycket i fotboll, vanligtvis måste domaren fatta beslut på en tiondels sekund. Tevez gör 1-0 för Argentina mot Mexiko, ett mål som godkänns efter en konferens domarna emellan. Idag har två av VMs bästa lag gått vidare till kvartsfinal men det är trist att det är avgörande domartabbar som etsar sig.

När Sepp Blatter och FIFA gör sin analys efter VM torde bedömningsfrågorna toppa checklistan. Kanske har all misstro mot värdlandets förmåga att organisera festen överskuggat de verkliga behoven, att bereda väg för nya idéer. Hur svårt kan det vara att placera en domare till bakom målet? Jag har länge varit ruskigt konservativ i fotbollshänseende, jag tål inte utstuderade målgester och förbannar den dag då Roger Milla banade väg för denna epidemi med sitt hörnflaggsdansande i VM 90', för att ta ett exempel.

Fotboll är ingen exakt sport, det är en del av fotbollens själ. Teater hör till, liksom tveksamheter vad beträffar bedömning. Men nu är jag redo att kapitulera. Fler domare, videogranskning? Jag är redo. För spelarnas skull, så klart, men ännu mer för fansens skull. Det gör ont att vara engelsk landslagsman idag, eller mexikansk, men i morgon bär det av hem till ett extra långt sommarlov med ofattbar stor semesterlön. Fansen å andra sidan, i slum eller villa, förtjänar att se korrekt och rättvist bedömd idrott. UEFA-presidenten Platini har förutsett fotbollens utveckling, han har vetat länge att domarnas jobb skulle bli svårare med högre speltempo och större ekonomiska insatser. Han är mannen som kan modernisera och därmed rädda FIFA och VM.

Sepp, det är dags att kliva åt sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar