onsdag 11 augusti 2010

Känn dig själv

För några dagar sedan skrev jag om Kataloniens förbud mot tjurfäktning. Jag välkomnade förbudet med reservationen känn dig själv. Vi måste tänka oss för när vi utropar "äntligen!" eftersom vårt eget djurskydd uppvisar ohyggliga brister. Nu är det minkarnas vidriga livsförhållanden som avslöjas. I åratal har många förknippat minkar med djurrättsaktivister som klipper upp stängsel och släpper ut dem till en oviss framtid. Många har moraliserat över detta och sett det som en förevändning att slippa tänka på minkindustrins grymhet.

Att föda upp minkar för människans fåfängas skull är ofattbart omodernt. Att dessutom vansköta dem innan deras korta liv är till ända är barbariskt. Uppfödning av minkar måste förbjudas. I tidningarna skrivs det om bristfälliga inspektioner, precis som när grisskandalen uppdagades. Vill ni veta varför inspektörerna inte hinner med?

Så här är det: Tidigare ombesörjdes djurskyddinspektionerna av kommunerna. Den borgerliga regeringen kom på att denna subventionerade verksamhet bröt mot EU:s regler gällande konkurrensfördelar. Man beslutade då att spara pengarna och flytta inspektionerna till Länsstyrelsen. Resultat: Mindre pengar, färre inspektörer, fler djur som lider.

En stat kan bedömas genom att se på hur djuren har det, för att parafrasera ett känt uttalande, och i borgarnas Sverige mår djuren allt sämre. Vi kan inte blunda för det. För många medborgare är djurens rätt en bagatell, det borde vara en av hjärtefrågorna. Hur djuren har det säger mycket om oss själva. Missförhållanden för våra djur är ett tecken på att något är åt fanders.


Anledningarna att rösta bort regeringen hopar sig. Trots det ser de ut att klara sig. Varför det? För att de pekar på siffror som påstås visa att Sveriges ekonomi har klarat sig relativt bra genom krisen, men vad betyder det egentligen? Borgarnas pengar är blodspengar, fråga de sjukskrivna, den växande skaran arbetslösa, lyssna på djurens ordlösa lidande. Ändamålet helgar inte medlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar