söndag 8 augusti 2010

Låg, lägre, lägst 1

Kinesiska bärplockare som av rekryteringsfirmor i sitt hemland blivit lovade 30-40 kr/kg lingon är missnöjda med de 10-15 kr/kg som deras svenska arbetsgivare betalar dem. Vänsterpartiets Josefin Brink vill lägga ansvaret på de svenska arbetsgivarna medan moderaternas Tobias Billström vill lägga ansvaret på den kinesiska rekryteringsfirman.

Jag vet ärligt talat inte vem som har rätt om ansvarsfrågan, vad som kvalificerar Billström för helgens dumstrut är hans lilla tillägg som fick avsluta ordväxlingen med Brink i P1 i fredags, nån ordväxling var det i och för sig inte frågan om eftersom de båda politikernas uttalanden var inspelade vid olika tidpunkter. Billström sa: "Brink kan ju ringa sina partikamrater i Peking och höra vad de tänker och tycker." Ett litet fredagsskämt från ministern, kul tycker säkert övertygade högerpopulister.

1) En moderat minister ska nog akta sig för att raljera över inbillade band mellan dagens svenska vänsterparti och Kinas regim eftersom han själv representerar en regering som regelbundet krälar vid Folkrepublikens fötter för att få få in en fot på dess marknad.

2) Vem har egentligen mest gemensamt med Kinas regim? Kina är idag ett land med en agenda fjärran från sitt ideologiska förflutna. I Maos lilla röda gömmer partipamparna numera kopior av Adam Smiths Nationernas välstånd, och ute i provinserna härskar en rå socialdarwinistisk utslagningsprocess värdig Reagans våtaste dröm.

Jag tror att Billströms uttalande, förutom att det är ointelligent, vittnar om en tilltagande hybris hos Alliansen. Men arrogans av det slaget leder oundvikligen till nemesis, måtte det komma den 19 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar